Аз гарантирам "Щастливо детство 2018"

22.11.2018г.

На 21-ви ноември 2018 г. – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и младеж, Държавната агенция за закрила на детето постави началото на една благородна и хуманна инициатива – за първи път връчи отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство. Отличителният знак се връчи за постижения в следните три категории: Устойчиво развитие, Успешна промяна, Значима иновация. Столична община получи първа награда в категория „Устойчиво развитие“, подкатегория „Общини“. В подкатегория „Услуги“, първа награда бе връчена от д-р Лилова на Фондация „Сийдър“, а първа награда в категория „Значима иновация“ връчи социалният министър Бисер Петков на Фондация „Асист“. В категория „Успешна промяна“ първа награда  получи Сдружение с нестопанска цел „Еквилибриум“, връчена от г-жа Деница Сачева. С почетния знак на ДАЗД пък бяха отличени: Фирма „Есетере България“ – гр. Добрич за особени дарителски заслуги и община Челопеч – за изключителната социална политика в областта на правата на децата.

Призивът, който ДАЗД отправи с  организирането на такова събитие е, че детето и неговото развитие и благополучие продължават да бъдат висша ценност на работата на институциите в сферата. Идеята за подобно отличие се появява от практиката на Агенцията и убеждението, че все повече хора, специалисти и професионалисти съдействат в каузата за повишаване на благосъстоянието на децата в България.

Тържественото награждаване се състоя в „Триъгълна кула“ на древната ни столица Сердика. Водеща на събитието бе актрисата Елена Петрова, а към него се присъединиха и редица официални гости. Всички кандидатури бяха разгледани и оценени от седемчленна комисия в състав: председателят на Държавната агенция за закрила на детето –  д-р Елеонора Лилова, членове на Консултативния съвет към Агенцията, Национален съвет за закрила на детето, членове на Съвета на децата, представители на академичните среди, Националното сдружение на общините в България, Агенцията за социално подпомагане, публични личности.

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.