До 1 октомври 2022 г. Държавната агенция за закрила на детето търси кандидатури за „Посланик на доброто 2022г.“

До 1 октомври 2022 г. Държавната агенция за закрила на детето търси кандидатури за „Посланик на доброто 2022г.“

30.08.2022г.

Държавната агенция за закрила на детето изпрати покана до членовете на Националния съвет за закрила на детето, до областните управители, до управителите на Регионалните управления на образованието, както и до синдикалните и работодателските организации на професионалистите, работещи с деца, за включване в инициативата на ДАЗД „Посланик на доброто“ 2022г.  
Тази година е четвъртата, в която Държавната агенция за закрила на детето ще отличи посланиците на доброто. Ежегодно наградата се връчва на хора и организации, които са извършили добро и са помогнали на дете/деца в беда, подали са ръка в точния момент и са причината някое дете и близките му отново да повярват, че доброто съществува. До 1 октомври 2022 г. ДАЗД ще очаква историите за хората, които да са посланици на доброто за тази година.
„Обнадеждаващо е, че всяка година историите за добрите хора стават все повече и повече. Иска ми се всичките да ги разкажем, защото всяка една може да зарази със светлия си пример. Целият свят в последните години постоянно се изправя пред изключително тежки изпитания, затова тези истории, в които показваме, че доброто побеждава злото, са нашата надежда, че заедно ще се справим с всички предизвикателства, като отправим поглед първо към най-уязвимите и в същото време най-ценните – децата“, заяви д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.
Кандидатури ще се събират до 1 октомври 2022г.. След това комисия, ръководена от председателя на ДАЗД и с участието на общественици, представители на медиите, членове на Съвета на децата и др. ще определи наградените. Досега с приза „Посланик на доброто“ са отличени над 50 личности и организации, сред които лекари, пожарникари, граждански организации и най-вече хора, които са приели помагането на деца и хора в нужда, за тяхна мисия.
„Всички ние в Държавната агенция за закрила на детето нямаме търпение и тази година да се запознаем с историите, които ще получим. Всъщност в инициативата „Посланик на доброто“ победители са всички, които са отделили от себе си, от средствата си, които са оставили често част от сърцето си в полезна кауза. Те са срещу безразличието, срещу безчувствието, срещу нещастието на хората. Победители са, защото носят доброто в себе си и са истински полезни хора“, допълни д-р Елеонора Лилова.
Кандидатурите за посланик на доброто трябва да са  разказани не по-дълго от една стандартна страница за всяка история – A4. Може да ги изпратите до 1 октомври 2022г. на e-mail Vanya.Kirilova@sacp.government.bg и Georgi.Ivanov@sacp.government.bg