Отбелязване на 1 юни 2018

02.06.2018г.

Държавната агенция за закрила на детето отпразнува Международния ден на детето с иновативното събитие „Д@!ЗДр“, организирано в „Асикс Арена“ с публика от над 2000 деца и техните родители. То се проведе с присъствието на редица официални гости и под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов, като беше промотирано и от Съвета на децата - органът, който представлява българските деца при създаване на политиките за тях.

Призивът, отправен от ДАЗД чрез събитието, е във виртуалната среда децата да се държат така, както се държат в реалната. Еврокомисарят Мария Габриел пък отбеляза, че интернет и онлайн средата ни носят много позитиви - да комуникираме и да показваме таланта си. Тя посочи обаче, че виртуалната среда има и страна, свързана с повече отговорности. Евродепутатката Юлия Реда отправи своето обръщение, че интернет трябва да е свързан с образованието и да могат децата да покажат своята креативност чрез него.

Интересни моменти от събитието включваха участието на Слави “The Clashers”, който бе подготвил топ класация за правила как децата да останат анонимни в интернет. След това Venata и Nikicha1 се качиха на сцената, за да предадат своето горещо послание, че агресията в компютърните игри може и да я има, но тя трябва да си остане във виртуалния свят и никога да не се пренася в реалния. За фишинг измамите и кражбите на профили, които са сред най-често срещаните интернет престъпления разказа популярният влогър -  Gothika_47. Преслав Aethelthryth Иванов отправи поучително послание към малчуганите да пишат на кирилица, като по забавен начин представи негативните страни и смешни коментари от интернет пространството, изписани с латински букви. Главен инспектор Михаил Драгоданова от ГДБОП пък се качи на сцената, за да призове за особено внимание при споделянето на лична информация и снимки, които могат да бъдат интерес на педофили. За финал на концерта дуетът пред камера и в живота, Християна и Ивайло от Айде Бг, разчувстваха публиката с емоционално видео.

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.