Съветът на децата си избра нов председателски съвет

Съветът на децата си избра нов председателски съвет

30.11.2021г.

„Само преди два дни беше 20 ноември, датата на която през 1989 г. Общото събрание на Организацията на обединените нации приема Конвенцията за правата на детето на ООН. Тогава беше дадено важното обещание на децата – да направим всичко, за да защитим и утвърдим техните права – да живеят и да растат, да учат, да бъде чут гласът им и да достигнат пълния си потенциал. Като членове на Съвета на децата имате отговорността и привилегията да популяризирате правата на децата, да представяте мнението на връстниците ви от вашата област и да участвате в инициативи, събития и кампания, за да бъде чут детския глас“, така председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова откри петото за тази година заседание на Съвета на децата, на което беше избрано новото му ръководство.

В онлайн заседанието се включи и заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска. Тя поздрави членовете на Съвета на децата за активната им позиция по въпросите, свързани с младите хора и отправи към тях предизвикателство – да генерират и предложат идеи, които да намерят място в Националния план по Европейска гаранция на детето, който се изготвя в момента. Това ще е полезно за всички нас, обясни още заместник-министър Клисурска.

Лидерски качества, готовност за редовно участие в заседанията на Съвета на децата и инициативите на ДАЗД, отговорност, организационни умения, отлична езикова култура и грамотност, отзивчивост, инициативност и менторски качества. Това са само част от критериите за избор на новото ръководство на Съвета, уточни д-р Лилова преди кандидатите да се представят.

За пореден път членовете на Съвета на децата показаха, че отговарят на всичките критерии и отлично мотивираха искането си да застанат начело на Съвета. След дискусия помежду си и гласуване за всяка от позициите, децата решиха, че техен председател ще Павел Димитров, представител на София – област. Участва активно в обществения живот на града си. Организирал е редица благотворителни кампании. Има и собствен канал в YouTube. За себе си казва, че има добри организационни умения, а годините в баскетболен отбор са го научили да бъде отборен играч и да разчита на екипа си, както и те на него.

За заместник-председател беше избрана Преслава Неделчева от Разград. Въпреки крехката си възраст тя има многобройни участия в олимпиади, конкурси и състезания. Член е и на Ученическия парламент, участва в дейности за превенция на агресията и тормоза в училище. Преслава има и първо в Конкурс за рецитация на българска поезия, организиран от Община – Разград. За себе си казва, че иска да помага на връстниците си и да бъде полезна. Според нея трябва да се обърне внимание на децата със специални образователни потребности и това е едно от нещата, за които ще работи. В свободното си време се отдава на най-любимото си занимание – народните танци.

За организационен секретар на Съвета на децата беше избрана Соня Кривчева от Пловдив. Соня представя себе си като „енергичен и млад гражданин на света“. По думите й е екипен играч и перфекционист, който изпитва удовлетворение от добре свършена работа. Интересува се от философски науки и спорт.

Летописец на Съвета на децата е Християна Страхилова от Видин. Християна участва в извънкласен клуб „Работилница по творческо писане“. Занимава се и с плуване. Пише разкази, есета, стихотворения и репортажи. За себе си казва, че е креативна и общителна. В представянето си Християна обясни, че иска да се занимава с журналистика и да бъде летописец на Съвета, ще й бъде от полза.

 „Поздравявам всички, които бяха избрани днес, както и всички, които събраха смелост да се кандидатират. Всеки от вас е изключително ценен с безспорните качества, които притежавате. Гласът ви за всичко тежи еднакво без значение дали сте председател или член на Съвета“, каза д-р Елеонора Лилова в края на заседанието.

Протокол от заседанието: https://sacp.government.bg/sites/default/files/filefield_paths/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%2022.11.2021%20%D0%B3..pdf