ДАЗД ПОДКРЕПЯ ИНИЦИАТИВАТА ROADPOL ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

21.09.2021г.

Държавната агенция за закрила на детето подкрепи инициативата ROADPOL за намаляване на загиналите при пътнотранспортни произшествия.

Кампанията е насочена към насърчаване културата на пътна безопасност и повишаване на вниманието при движение по пътищата, а организаторите призовават всички водачи, и пешеходци да преценяват рисковете на пътя, и да вземат мерки за ограничаването им. В Република България кампанията се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи, а 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя.

Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова подкрепя изцяло провеждането на инициативата с убеждението, че усилията на всички институции и на цялото общество трябва да бъдат насочени към създаването и прилагането на ефективни модели за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия.

„Тази кампания е изключително важна – тя има за цел да помогне за спасяването на животи! Вярвам, че положителната промяна може да започне от днес и вярвам, че на пътя всеки би могъл да бъде по-добър, и по-внимателен, особено, когато става въпрос за най-скъпото – децата и семейството ни.“, споделя председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Тазгодишното издание на „Дни на безопасността на ROADPOL“ се провежда в периода, в който по традиция се провежда и Европейската седмица на мобилността. Посланието на кампанията е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!

Екипът на ДАЗД засне видео с апел за повече внимание на пътя, в което включи и част от посланията на деца-участници в конкурса за плакат на ДАЗД и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“: „Пази семейството си на пътя!“.

Чрез видеото ДАЗД апелира всички участници в движението да спазват правилата за движение по пътищата, без значение дали са шофьори, пешеходци или се придвижват с велосипед, тротинетка или друго средство.

 „Нека всеки от нас отбележи 21 септември като сподели пред своето семейство, приятели, съседи, колеги и др. посланието на кампанията за  Дните на безопасност на ROADPOL.

Важна е ролята на всички участници в движението по пътищата и тяхната отговорност, а вярвам с това по-бързо ще се постигне желаната цел –  нула загинали на пътя, дори само за един ден.“, допълва д-р Лилова.

Допълнителна информация за кампанията може да бъде намерена на официалната страница на ROADPOL на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu, както и на интернет страницата на пътна полиция https://www.mvr.bg/opp, където е създадена специална рубрика „ROADPOL SAFETY DAYS“.