Д-р Теодора Иванова: Изключително важно е да научим децата и младите хора да са внимателни на пътя

Д-р Теодора Иванова: Изключително важно е да научим децата и младите хора да са внимателни на пътя

19.04.2023г.

„Безопасността на пътя е изключително важна. Всеки ден четем за тежки пътно-транспортни произшествия и за съжаление често са с млади хора. Държавната агенция за закрила на детето подкрепя всяка инициатива, чрез която посланията за безопасност на пътя ще достигнат до децата и младежите“, това каза д-р Теодора Иванова по време на събитието  на Националната спортна академия в инициативата „Студенти за безопасност на пътя“, на която ДАЗД е официален партньор.
Инициативата е на студенти от специалността „Автомобилен и мотоциклетен спорт“ и е насочена към младите хора на България с призив за отговорно шофиране. Статистиката показва, че най-честата причина за смърт на хора на възраст между 18 и 25 години са именно пътните инциденти.
Гостите на събитието видяха впечатляващи демонстрации и симулации на критични ситуации на пътя. Участниците в събитието имаха възможността да преживеят в специални симулатори различни видове пътни инциденти като челен удар, преобръщане на автомобил през таван и др. Целта е младите хора да се убедят в значението на предпазните колани.
„Чрез днешната инициатива на Националната спортна академия важните послания ще стигнат до децата и младежите – да бъдат наясно, когато се качат в колата, да слагат колани, дори да правят забележки на своите родители и близки, когато смятат, че се нарушава движението по пътищата”, допълни още д-р Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.