Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!

За какво и кога най-често се обаждат децата на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД дискутираха ученици в гр. Перник

За какво и кога най-често се обаждат децата на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД дискутираха ученици в гр. Перник

28.10.2022г.

Заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ивайла Касърова и експерти от Агенцията дискутираха с ученици от 8, 9 и 10 клас какво представлява Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД и защо е необходимо децата да знаят този номер. Срещата се състоя в 6 СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Перник.
„Често децата изпитват неудобство да споделят с близките си, с учителите си, понякога дори с приятелите си. Задължение на нас възрастните е да покажем, че винаги сме насреща, че ще ги изслушаме и заедно ще намерим решение на трудностите, които ги притесняват. Ако имате необходимост да получите компетентен съвет, да бъдете подкрепени, и само да поговорите спокойно по някоя тема с някого винаги по всяко време може да позвъните на 116 111. Обаждането е напълно безплатно и анонимно“, каза Ивайла Касърова, заместник-председател на ДАЗД в началото на информационната среща с учениците.
Инициативата на Държавната агенция за закрила на детето за популяризиране сред учениците на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД в гр. Перник беше подкрепена от световният и европейски шампион по класическа борба Иво Ангелов. Децата посрещнаха шампиона с много въпроси, както за световните му спортните успехи, така и за усилията, с които се постигат.
„Аз винаги имах с кого да говоря – с близките си, с треньора ми, с отбора ми. Но щеше да е хубаво да знам, че и когато аз бях дете има телефон за помощ на деца, каквато е Националната телефонна линия за деца 116 111. Споделяйте притесненията си с по-възрастните, за да сте защитени“, каза Иво Ангелов на учениците и ги посъветва да спортуват.
„Влагайте енергията си в нещо полезно –  спортувайте, така се постигат успехи, не когато нападаш по-слабия“, допълни световният шампион по класическа борба.
На Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно, безплатно, 24 часа, 7 дни в седмицата.