Как се става шампион: Членовете на Съвета на децата посетиха образователния и олимпийски център в Националната спортна академия и се запознаха с ръководството на учебното заведение

Как се става шампион: Членовете на Съвета на децата посетиха образователния и олимпийски център в Националната спортна академия и се запознаха с ръководството на учебното заведение

07.04.2023г.

Членовете на Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето посетиха Националната спортна академия. Там бяха посрещнати от ректора на учебното заведение проф. Николай Изов и преподаватели от Академията.
„Искахме да запознаем децата от Съвета с историята на българския олимпизъм, със символа на олимпийския огън и разбира се с изключителните постижения на спортистите ни, не само за да ги амбицираме още повече да постигат успехи и да се гордеят, а и защото спортът възпитава, спортът е здраве, но преди всичко и най-вече той обединява. В спорта няма разделителни линии и всички са отбор. Това е един от най-ценните уроци в живота и за децата, а и за нас вече порасналите, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.
Децата имаха възможността да разгледат музейната експозиция на НСА, където освен стотиците златни медали на българските спортисти, се запознаха и с Указа на цар Борис III, с който през 1942 година Академията e основана като Държавно висше училище за телесно възпитание. Проф. Лозан Митев, ръководител на Катедра „Мениджмънт и история на спорта“ разказа на децата за създаването на олимпийското движение и за успехите на Националната спортна академия. В отговор на десетките въпроси проф. Митев посъветва децата всеки ден да полагат усилия и да надграждат уменията си в истински, достойни състезания и да се борят за целите и успехите си с чест и достойнство.
Най-атрактивна за децата беше срещата с автомобилния рали пилот и преподавател в Националната спортна академия доц. Димитър Илиев. Многократният шампион от различни рали състезания показа част от учебната база  в сектор „Автомобилизъм“, където са и някои от автомобилите, с които той се е състезавал. Димитър Илиев направи и демонстрация пред децата какво би се случило ако автомобил се движи дори с много ниска скорост и претърпи удар, а пътниците и водача са без колани. По думите на рали пилота нищо не е по-важно от безопасността, когато сме на пътя. Състезанието е само за професионалния спорт и там се спазват правила и всички са много внимателни. Трябва да сме отговорни на пътя и да пазим себе си и околните, категоричен е рали пилота.
Държавната агенция за закрила на детето е партньор на Националната спортна академия в събитието „Студенти за безопасност на пътя“. То ще се проведе на 19 април 2023 г., от 10 ч., в кампуса на НСА в Студентски град. Инициативата е насочена към младите хора на България с призив за отговорно шофиране.