ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЧОВЕЧНОСТТА

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЧОВЕЧНОСТТА

10.12.2020г.

Днес отбелязваме международния ден за човешките права. На тази дата през 1948 г.  Организацията на обединените нации приема Всеобщата декларация, в която за първи път на едно място са описани правата, които всеки човек има. Декларацията е преведена на 375 езика и диалекта, което я превръща в най-превеждания документ в света, а датата 10 декември се превръща в Международен ден на човешките права.

Дни като този ни напомнят, че именно човечността ни прави истински хора. „Силата на човека става двойна, когато той проявява отзивчивост, състрадателност, човеколюбие и грижа към хората около него. Затова нека бъдем хора! Нека бъдем човечни и добри същества и нека сме пример за децата си с хуманни постъпки!“, призова д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

В Деня на християнското семейство и младеж през 2019 г. Държавната агенция за закрила на детето организира инициативата за връчване на отличителен знак „Посланик на доброто“ по повод 30-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. В Агенцията постъпиха стотици истории за сторено добро и проявена човечност от цялата страна, а 10 герои от тях бяха удостоени с отличието на празник на доброто в Националния дворец на културата.

Въпреки че 2020 година е трудна и непозната за всички нас, заради предизвикателствата с пандемията COVID-19, ДАЗД отново събра истории за хора, помогнали на дете и/или на семейството му в труден момент, беда, тежък инцидент и променили житейска съдба. Тази година над 20 личности и организации са номинирани да получат наградата за сторено добро.

Предвид извънредната ситуация Посланиците на доброто ще получат своите отличия в началото на следващата година. Най-вълнуващите от всички получени истории и този път ще се популяризират от ДАЗД, за да са пример и да заразяват всички ни с добрите дела.

Нека не чакаме световен ден, за да бъдем добри! Светът може да е далеч по-красив, ако се обичаме и си подаваме ръка с добро дело всеки ден. Нека правим добро на хората до нас! Нека заедно да подаряваме щастие! Това са част от посланията и надеждите на целия екип на Държавната агенция за закрила на детето.