Председателят на държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова запозна украински деца и близките им с Националната телефонна линия за деца 116 111

Председателят на държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова запозна украински деца и близките им с Националната телефонна линия за деца 116 111

19.05.2023г.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова и заместник-председателя Ивайла Касърова се срещнаха с украински деца и техните близки, които са в страната ни, за да ги запознаят с дейността на Националната телефонна линия за деца 116 111 към ДАЗД.
Съвместно с глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International и Регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия (UNICEF ECARO) Държавната агенция за закрила на детето участва в проект „Чуване на гласовете на украинските деца и млади хора: телефонни линии за деца в отговор на кризата в Украйна“.
„Изправени сте пред изключително тежко изпитание. Далеч от дом, роднини и приятели. Изгубили безвъзвратно нормалното си ежедневие. Никое дете не трябва да се страхува за живота си и да страда по близките си, с които не може да е. Понякога и на децата и на възрастните има неща, които толкова ни тежат, че не знаем с кой да ги споделим, в такъв момент винаги може да потърсите консултантите на Националната телефонна линия за деца 116 111, за да получите подкрепата, от която се нуждаете“, това каза д-р Теодора Иванова по време на срещата си с украински граждани у нас, които в момента живеят в гр. Русе.
Д-р Теодора Иванова и експертите от ДАЗД представиха подробно дейността на НТЛД 116 11, като подчертаха, че Линията е и най-бързия начин за подаване на сигнал за дете в риск, но също така е и телефона, на който всеки украински гражданин независимо дете или възрастен ще получи необходимата психологическа подкрепа или ще бъде консултиран къде да намери търсената информация или услуга.
Заместник-председателя на ДАЗД Ивайла Касърова се срещна с украински деца и близките им в с. Рибарица.
„Със сигурност са много въпросите, които сами си задавате и не намирате отговор. Понякога сме изправени пред трудности и тогава е изключително важно да може да поговориш с някой, който да те подкрепи. Затова запомнете номер 116 111 и го споделете и с Ваши приятели и познати“, каза по време на срещата Ивайла Касърова.
Държавната агенция за закрила на детето изработи и информационни материали за Националната телефонната линия за деца 116 111 към ДАЗД на украински и английски език, които ще бъдат разпространени в местата за настаняване, така че да достигнат до максимален брой деца и възрастни. До средата на месец юни сайтът на Линията ще бъде преведен на двата езика.