Back on top

„Най-чистата представа за света около нас е в умовете на децата”. Това е мотото на пътеписа „Западни Родопи”, който е реализиран с подкрепата на Посолството на Суверенния Малтийски орден и УниКредит Булбанк.

Представеният на официалната церемония пътепис е дело на децата от центровете за настаняване от семеен тип в Самоков и Чирпан и доброволците от Ордена на Малта, които участваха заедно в творческите ваканции през лятото на 2016-а и на 2017 година в китното село Ковачевица в община Гърмен.

На официалното представяне присъстваха децата от ЦНСТ-та в Самоков и Чирпан, доброволците от Оредена на Малта, председателят на ДАЗД Офелия Кънева и зам. председателят д-р Валентин Димитров, Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на Булбанк, посланика на Суверения военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта Камило Дзуколи, Спес Панчев, посланик на Малтийският орден в Балгария, кметът на Гърмен Минка Капитанова, посланници и официални гости.

Специални благодарности отправи г-н Дзуколи към г-жа Офелия Кънева за „отличното сътрудничество и съвместната работа за българските деца“. Благодарности получи и Минка Капитанова, кмет на община Гърмен, за гостоприемството и логистичната помощ, за съдействието децата да разгледат атрактивни и исторически забележителности в родопската община, на базата на които те подготвиха представения на вчерашната церемония пътепис „Западни Родопи”.

Проектът „Летни творчески ваканции” на посолството на Малта се провежда за четвърта поредна година. Миналата година беше представен сборникът „Творческа ваканция”, който съдържаше творби на 28 млади изследователи по време на техните експедиции в национален парк „Пирин“ и в резервата Сребърна.

Тази година посолството на Малтийския орден в България организира креативни ваканции за децата от ЦНСТ  Карлово и Монтана. Лятната творческа ваканция се проведе във възрожденското село Ковачевица отново със съдействието на Държавната агенция за закрила на детето и Културния институт на Външно министерство.

 

Сподели в: