Back on top

За първи път откриването на заседание на Съвета на децата бе почетено от двама зам. министри - на труда и социалната политика Росица Димитрова и на културата Румен Димитров, от зам. кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и от областния управител проф. Любомира Попова. От страна на Държавната агенция за закрила на детето бяха председателят Офелия Кънева и зам. председателят д-р Валентин Димитров.

Срещата бе открита от символичния домакин заместник кмета Ганчо Карабаджаков, който приветства участниците и им пожела успешна работа в следващите 3 дни, когато ще продължи форумът. Той подчерта, че управата в старата българска столица цени и търси мнението на децата и младите хора при формиране на стратегии, насочени към бъдещето, че Градският ученически парламент в Търново и младежките неправителствени организации редовно и активно участват в организираните обществени обсъждания. В обръщението си към децата областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова изрази убедеността си, че всички предстоящи дискусии, които ще са свързани с гражданските права на децата, с темата за агресията и образованието на младите, ще дадат много добри резултати. Децата бяха приветствани и от зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова. Тя коментира, че основният начин за отстраняване проблемите на децата у нас е с осигуряване на по-активното им участие в търсенето на конкретни решения. Димитрова отбеляза, че очаква след дебатите, които ще се проведат в старата столица през следващите три дни, да има конкретни предложения по актуализацията на Националния план по Програмата за насилие над деца. По думите ѝ те биха били ефикасни, ако самите деца съблюдават контрола при изпълнението им. Заместник министърът на културата Румен Димитров пожела на Съвета на децата ползотворна работа и заяви, че министерство на културата твърдо застава зад всякакви инициативи на децата и че всички могат да разчитат на съдействие от страна на министерството. Представител на Министерство на младежта и спорта прочете преветствено писмо от името на зам. министър Ваня Колева.

Към участниците се обърна и председателят на Съвета на децата – Михаела Романова, която подчерта, че това е второто подобно заседание и първото се е организирало миналата година във Варна. Подобни събития, по думите й, са изключително ползотворни за всички, които се включват в тях.

„Горда съм, че за 4-ти път откривам заседание на Съвета на децата и то за втори път изнесено извън София. Само така ще можем да достигнем до повече деца, до повече можещи и знаещи хора, до повече талантливи и вярвящи с себе си млади хора. В този си състав Съвета на децата за последно се събира, защото голяма част от децата навършват 18 години и им предстои пенсиониране. И на следващото заседание ще бъдем в нов състав. Пожелавам ви ползотворна работа през тези три дни“. Това каза в приветстваните си думи Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Съветът на децата е орган към Председателя на Държавната агенция за закрила на детето и е учреден на 1-ви юни 2003 година. Основната му мисия е да представя детската гледна точка и позициите на децата по въпроси, засягащи правото на защита, развитието и учението на децата в обществено – политическия живот.

Сподели в: