Back on top

Правила за сигурност и безопасност в интернет

Не давай лична информация като име, парола, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или служебен телефон на родителите си, без тяхно разрешение.

Не приемай среща с някой, с когото си се запознал в интернет, без съгласието на твоите родители. Ако те одобрят срещата, нека тя да е на публично място и по възможност да е в присъствие на твои близки или приятели.

Не изпращай свои снимки или снимки на твои близки, без преди това да си обсъдил решението си със своите родители.

Не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си за такива съобщения.

Не отговаряй на електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга програма, която да увреди твоя компютър.

Консултирай се с родителите си преди да свалиш или инсталираш нова програма на компютъра си, както и не прави нищо, което може да увреди компютъра ти или чрез дадено действие от твоя страна да се разкрият данни за теб и семейството ти.

Нещата, които правиш в Интернет, не трябва да вредят на други хора или да противоречат на законите.

Внимавай, когато разговаряш в чат. Помни, че хората онлайн често се представят за такива, каквито не са.

Споделяй с родителите си за начините, чрез които се забавляваш и научаваш нови неща от Интернет.

Ако се случи така, че да попаднеш на информация или други неща в Мрежата, които не ти харесват или те плашат по някакъв начин, то можеш да подадеш сигнал в ДАЗД на тел. 02/933 90 50, Национална телефонна линия 080 019 100 или на адрес: web112.net.

Онлайн поведение на децата в България
PDF файл, 1,5 MB, качен на 20.02.2017

pdf document