Капсула на доброто в Народното събрание

29.11.2019г.

На 22.11.2019г от 10:00ч в Парламента се състоя инициираното от Държавна агенция за закрила на детето официално поставяне на Капсула на доброто по повод 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Събитието се състоя с подкрепата на председателя на 44-то Народно събрание – г-жа Цвета Караянчева, Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 44-то НС, Комисията по труда, социалната и демографската политика, Комисията по образованието и науката, Комисията по здравеопазването, Мария Габриел – еврокомисар с ресор и Славчо Атанасов – председател на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта, както и много депутати и общественици.

С такава инициатива ДАЗД изрази убеждението си, че децата имат нужда от специално отношение и закрила, за които всички трябва да работим заедно. Д-р Лилова подчерта в обръщението си, че тази капсула е за всички деца на бъдещето, защото никое дете не бива да бъде пренебрегвано. Българският еврокомисар Мария Габриел пък изтъкна, че богатството на страната ни са децата и техните таланти. Тя изрази желанието си да има образование за всяко дете и децата да реализират таланта си тук, в България. През 2030-та тя иска да види пораснали деца, които са: "Джон Атанасов на 21-ви век и нобелов лауреат".

В капсулата бяха съхранени ценни послания на деца и юноши, както и от институции и организации, до идните поколения. Тя ще бъде отворена на тържествена церемония през 2030 година. Капсулата на доброто беше част от инициативите на ДАЗД за отбелязване на 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето в България.