Програмите за родителски контрол – средство за предпазване на децата от рисковете и опасностите, които крие интернет

Програмите за родителски контрол – средство за предпазване на децата от рисковете и опасностите, които крие интернет

09.02.2018г.

Програмите за родителски контрол са средство за предпазване на децата от рисковете и опасностите, които крие интернет. Те са препоръчителни за възрастовата група до 9-10 години и позволяват на родителите не само да са наясно какво правят децата им в интернет, но и дават възможност да се разговаря за рисковете и опасностите, с които детето може да се сблъска в Мрежата. През функцията на приложението за история на употребата може да се проверява какви сайтове и кои приложения е ползвало детето. Това дава повод да се разговаря за качествата на всеки сайт, какво е интересно и какво е полезно, а също така – за съществуването на сайтове, които не са подходящи за деца. Всъщност най-добрата защита на детето срещу попадането в рискови ситуации в интернет е то да свикне да споделя с родител своя онлайн опит и да задава въпроси. Това ще му даде увереността, че всяко нещо, което го обезпокои в интернет, може да обсъди с родител. Освен това ще го подготви за свободно ползване на интернет, след като навърши определена възраст – 9 или 10 години.

Обезателно поговорете с детето защо сте решили да използвате такава програма – че целта Ви е то да бъде защитено от евентуални опасности онлайн.

За да имате готовност да отговаряте на въпросите на детето, можете да се запознаете с основните рискове и опасности за деца в интернет на сайта на Центъра за безопасен интернет –  http://www.safenet.bg/bg/risks.

Ако искате да се посъветвате с някого за това как би могъл да протича разговорът с детето за интернет, кои са важните неща, на които да обърнете внимание и др., можете да се свържете с Консултантската линия на Националния център за безопасен интернет на тел. 124 123 (еднократно заплащане на 15 ст. без значение каква е продължителността на разговора) или през чат-модула на сайта – http://www.safenet.bg.

За потенциално незаконно съдържание или действия срещу дете в интернет можете да подадете сигнал на интернет Горещата линия http://www.safenet.bg/bg/podai-signal-za-nezakonno-sudurjanie.

За сигнали и консултации в други държави можете да се информирате на портала на европейската мрежа от центрове за безопасен интернет https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/policy/insafe-inhope.