Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!

БЛАГОТВОРИТЕЛНИ ВЕЛИКДЕНСКИ ИНИЦИАТИВИ С ДЕЦА И УЧЕНИЦИ

25.04.2019г.

На 24.04.2019 година, в сградата на Народното събрание на Република България, за 5-ти пореден път се състоя благотворителната инициатива „Деца помагат на деца“. Събитието е организирано от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Държавната агенция за закрила на детето, под патронажа на председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева. Експозицията е дело на децата от 143. ОУ „Георги Бенковски“ и е част от каузата „Деца помагат на деца“.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова, поздрави гостите и участниците с навечерието на най-големия християнски празник – Великден: „Днес, в парламента е топло, при все хладното време навън. Топло е, защото има толкова много деца наоколо, толкова много добра енергия и чистота. Днес е третият ден на Страстната седмица, в който ден по канона трябва да разтребим къщите си, да ги почистим и подредим. Нека обаче точно в този ден искрено и без време да почистим сърцата си и подредим мислите си. Светът днес е различен и разединен, затова е жизнено необходимо да се обединим в доброто с мисъл за децата, милосърдието и вярата“, завърши д-р Лилова.

Освен от председателя на  ДАЗД, събитието бе подкрепено и от председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева, председателя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, председателя на комисията по образованието и науката – Милена Дамянова, председателя на Съюза на българските учители д-р на икономическите науки Янка Такева, началника на РУО София–град – д-р Ваня Кастрева, д-р Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България, кмета на район Подуяне г-жа Ева Митова, художника-авангардист – Иван Яхнаджиев,  много депутати, учители и ученици.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, отбеляза че децата, които организират благородното събитие, имат огромни сърца и ни задават верния път за това, как да бъдем по-добри. От своя страна младите художници поздравиха народните представители и гостите на парламента със свои музикални изпълнения.

Великденската благотворителна инициатива е организирана съвместно с художника и преподавател по изобразително изкуство – Виолин Неделчев, като на изложбата са представени картини и сувенири, изработени от ученици на 143. ОУ „Георги Бенковски“ – София, а събраните средства ще бъдат дарени на деца, лишени от родителска грижа.

На 25.04.2019 година, по покана на омбудсмана на Република България – Мая Манолова, д-р Лилова бе официален гост на инициативата, част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Събитието е организирано от институцията на омбудсмана и Българската православна църква. На централния софийски площад „Света Неделя“, 250 деца и ученици, наред с гостите от Държавната агенция за закрила на детето и РУО София-град, заедно боядисаха 1000 великденски яйца, които ще бъдат отнесени от самите деца в социалната кухня в града.