Борис и Цветан от Съвета на децата към ДАЗД стартираха благородната инициативата "Деца помагат на деца"

28.10.2016г.

14 годишният Борис Ангелов и 16 годишният Цветан Тодоров от Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) стартираха благородната инициативата "Деца помагат на деца" в пловдивския Център за настаняване от семеен тип „Детска къща” в квартал „Коматево“. „Стартираме инициативата с желание да помагаме в уроците и домашните на настанените в центъра деца и се надяваме да заразим наши съученици, приятели и доброволци, които също да се включат в инициативата”. Това сподели Борис с децата от центъра от семеен тип.

Благородната инициатива е с цел да развие положителните качества във всяко дете.

„Искам да помогна за уроците, в писането на домашни по предмети, които представляват трудност за децата и да накарам и други деца да идват в центровете от семеен тип да помагат на децата”. Това пък съвсем искрено сподели Цветан.

Заедно с децата на откриването присъстваха Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика, Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето и Георги Титюков, заместник-кмет в община Пловдив.

„С инициативата „Деца помагат на деца“ целим да подкрепим децата от институциите да имат по-високи оценки в училище и да улесним тяхната социализация”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя благодари на Съвета на децата и на Държавната агенция за закрила на детето, че подкрепят инициативата й и заедно с доброволци ще помогнат на децата от центровете за настаняване от семеен тип да се справят по-добре в учебния процес.

„Знам и съм сигурна, че с желание, общи усилия и любов ще успеем да помогнем на тези, които имат нужда от помощ. Знам и съм сигурна, че ще заразим още деца да се включат в инициативата. Знам и съм сигурна, че когато правим добро, то не остава само”. Това каза на срещата си с децата в ЦНСТ „Детска къща” председателят на ДАЗД Офелия Кънева.

Борис и Цветан подариха на децата от центъра плюшени мечета, талисмани на инициативата „Деца помагат на деца”, а министър Русинова им подари дъска за отлични оценки и подчерта, че очаква в инициативата да се включат още ученици от цялата страна.

След старта в Пловдив, Цветан посети и помогна на децата от ЦНСТ „Къща като в къщи” в град Карлово. Там децата имаха нужда от помощ по предметите математика, физика и химия. Оказа се, че центъра от години доброволци посещават и помагат точно по този начин на децата, за да могат да бъдат те по-уверени и знаещи в училище.

Инициативата ще се проведе в общо девет града в страната до края на годината, а следващите дестинации са градовете Монтана и Бургас.

[su_slider source="media: 3891,3892,3893,3894,3895,3896,3897,3898,3899,3900" limit="96" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"]