"Всеки ден е ден на детето" - седмица, посветена на детето

26.05.2017г.

Първи юни.
Усмивки. Глъчка. Светлина.
Разперени ръце, дълбоки трапчинки и окрилени мечти.

Незабравими песни, тебеширени сънища, сега събудени на асфалта, и празник, за който никога не си „твърде пораснал“.

<em>Не може ли всеки ден да бъде ден на детето?</em>

Години наред е задаван същия въпрос, затова ние, от Държавната агенция за закрила на детето, решихме да работим за намирането на отговора му. Вложихме енергия и въображение и след първото заседание на Съвета на децата за 2017-та година, резултатът не закъсня. Вдъхновени от наближаващия 1-ви юни, стартирахме инициативата „Седмица на детето“ под наслов „Всеки ден е ден на детето“, която да се проведе в периода 29 май – 4 юни. За да бъдем убедени, че в България няма да остане нито едно неподкрепено, непразнуващо дете, започнахме изготвянето на първия досега <em>Национален календар на седмицата на детето</em>, в който да бъдат обединени всички събития за деца, които ще се проведат в периода 29.05-04.06.17г.

На поканата ни откликнаха десетки общини, организации и институции, предоставяйки точни координати на всички планирани от тях инициативи по случай 1-ви юни. Повярвахме, че към големите промени се върви с малки стъпки и обединихме стремежа си към един по-добър свят за нашите деца.
<em>Постижението ни е факт.</em>

4 метра дължина, 50 сантиметра ширина 600 броя старание.
10 органа по закрила, 26 неправителствени организации и близо 260 общини.
2700 събития за деца на над 70 000кв.км. земя на децата.

Земя, по която те да вървят безстрашни, безгрижни и уверени. Страна, която предлага защита, справедливост и равноправен шанс за сбъдване на мечтите. Държава, която може да обещае невинно детство и да го сбъдне за всеки един малчуган.

Вчера. Днес. Утре.
Твоите, моите, нашите усилия.
<em>Всеки ден може да бъде ден на детето.</em>

[embeddoc url="http://sacp.m-des.euwp-content/uploads/2017/07/natsionalen_kalendar_za_…; download="all" viewer="google"]