Всички институции ще си взаимодействат срещу отпадането на деца от училище

16.06.2017г.

Доктор Валентин Димитров, зам. председател на Държавната агенция за закрила на детето,  взе участие на Национална среща – дискусия на тема „Мерки за обхващане, задържане и превенция на отпадането на децата и учениците в детските градини и училищата. Ефективно взаймодействие между институциите“ , организирана от Министерство на образованието.

На срещата, която се проведе в парк-хотел „Москва“ взеха участие Томислав Дончев, заместик министър-председател, Красимир Велчев, министър на образованието, Валентин Радев, министър на вътрешните работи,  Росица Димитрова, заместник – министър на труда и социалната политика,  Кирил Ананаиев, заместник – министър на финансит, Йорданка Фандъкова, кмет на София,  както и представители на РУО, НСОРБ и областни администрации

„Най-голямата загуба на общественото благосъстояние е ранното отпадане на децата от училище“. С тези думи министър Вълчев откри срещата.

„От месеци наред Държавната агенция за закрила на детето усилено работи точно в тази посока – абсолютно взаимодействие между всички органи по закрила на детето, защото само по този начин държавата ще засвидетелства, своята ангажираност към всички деца в страната“. Това каза по време на дискусията, д-р Валентин Димитров, зам. председател на ДАЗД.

В края на срещата се взе решение още през месец юли да бъде създаден механизъм за взаимодействие между институциите, които да работят, за това да се обхванат и задържат децата от уязвимите групи в детските градини и училищата.

Вътрешният министър Валентин Радев обеща присъствие на полицаи, когато екипите търсят необхванати в училище деца, а вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че „образованието е най-големият приоритет на правителството, по-важно от инфраструктурата и може да се сравнява единствено със сигурността“.[su_slider source="media: 2741,2742,2743" limit="84" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"] [/su_slider]