Второ заседание за тази година на Съвета на децата към председателят на ДАДЗ стартира във Велико Търново

24.06.2017г.

За първи път откриването на заседание на Съвета на децата бе почетено от двама зам. министри - на труда и социалната полика Росица Димитрова и на културата Румен Димитров, от зам. кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и от областния управител проф. Любомира Попова. От страна на Държавната агенция за закрила на детето бяха председателят Офелия Кънева и зам. председателят д-р Валентин Димитров.

Срещата бе открита от символичния домакин заместник кмета Ганчо Карабаджаков, който приветства участниците и им пожела успешна работа в следващите 3 дни, когато ще продължи форумът. Той подчерта, че управата в старата българска столица цени и търси мнението на децата и младите хора при формиране на стратегии, насочени към бъдещето, че Градският ученически парламент в Търново и младежките неправителствени организации редовно и активно участват в организираните обществени обсъждания. В обръщението си към децата областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова изрази убедеността си, че всички предстоящи дискусии, които ще са свързани с гражданските права на децата, с темата за агресията и образованието на младите, ще дадат много добри резултати. Децата бяха приветствани и от зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова. Тя коментира, че основният начин за отстраняване проблемите на децата у нас е с осигуряване на по-активното им участие в търсенето на конкретни решения. Димитрова отбеляза, че очаква след дебатите, които ще се проведат в старата столица през следващите три дни, да има конкретни предложения по актуализацията на Националния план по Програмата за насилие над деца. По думите ѝ те биха били ефикасни, ако самите деца съблюдават контрола при изпълнението им. Заместник министърът на културата Румен Димитров пожела на Съвета на децата ползотворна работа и заяви, че министерство на културата твърдо застава зад всякакви инициативи на децата и че всички могат да разчитат на съдействие от страна на министерството. Представител на Министерство на младежта и спорта прочете преветствено писмо от името на зам. министър Ваня Колева.

Към участниците се обърна и председателят на Съвета на децата – Михаела Романова, която подчерта, че това е второто подобно заседание и първото се е организирало миналата година във Варна. Подобни събития, по думите й, са изключително ползотворни за всички, които се включват в тях.

„Горда съм, че за 4-ти път откривам заседание на Съвета на децата и то за втори път изнесено извън София. Само така ще можем да достигнем до повече деца, до повече можещи и знаещи хора, до повече талантливи и вярвящи с себе си млади хора. В този си състав Съвета на децата за последно се събира, защото голяма част от децата навършват 18 години и им предстои пенсиониране. И на следващото заседание ще бъдем в нов състав. Пожелавам ви ползотворна работа през тези три дни“. Това каза в приветстваните си думи Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Съветът на децата е орган към Председателя на Държавната агенция за закрила на детето и е учреден на 1-ви юни 2003 година. Основната му мисия е да представя детската гледна точка и позициите на децата по въпроси, засягащи правото на защита, развитието и учението на децата в обществено – политическия живот.

[su_slider source="media: 2797,2798,2799,2800,2801,2802,2803,2804,2805,2806" limit="84" link="lightbox" height="600" title="no" class="su-slider"] [/su_slider]