Главния секретар на ДАЗД Теодора Иванова бе гост на тържественото отбелязване на 140 години от рождението на писателя Елин Пелин в град

19.07.2017г.

[su_slider source="media: 2388,2389,2390,2391,2392,2393,2394,2395,2396,2397,2398,2399,2400,2401,2402,2403,2404,2405" limit="16" link="lightbox" class="su-slider"] [/su_slider]

Вчера жителите на Елин Пелин тържествено отбелязаха 140 годишнината от рождението на техния патрон - Димитър Иванов Стоянов по-известен под псевдонима Елин Пелин. Съвместно с честванията, посветени на писателя те отдадоха и почит на Апостола на свободата Васил Левски.

На тържеството по повод рождението на българския писател лично присъстваха наследниците на великия творец – неговият син Боян Иванов и внукът му Елин Иванов.

Кмета на град Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов призна, че един от приоритетите на неговото управление е да отдават почит на всички наши творци и герои, защото е важно българина да има силно национално самосъзнание.

Като почетни граждани на Елин Пелин бяха наградени наследниците на великия български писател. Те получиха като подарък символичния ключ на града.

С поздравителни адреси празника уважиха и президента на Република България Румен Радев, министъра на културата Боил Банов и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.

Произведенията на Елин Пелин се отличават с искреност, хуманизъм и чувство за хумор, преведени на повече от 40 езика те се превръщат в световна класика.

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.