ДАЗД ВАЛИДИРА МАРКА – ЗАЕДНО ДА ПОМАГАМЕ НА ДЕЦАТА ДА ПОСТИГАТ СВОИТЕ МЕЧТИ

18.11.2019г.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова, заместник-министърът на труда и социалната политика – Зорница Русинова, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Андреана Атанасова, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ – Деян Дънешки, представителят на Омбудсмана на Р България – Ева Жечева и др. официални лица валидираха първата по рода си тематична марка по повод 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето – 20 ноември 1989 г. Церемонията се състоя на 18 ноември 2019 г., понеделник, от 14:00 ч. в централното фоайе в централния клон на „Български пощи“, на ул. Гурко 6.

Председателят на ДАЗД благодари на Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията за подкрепата и допълни: „Поводът да инициираме валидирането на марка, посветена на 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, е продиктуван от това да почетем усилията на всички, които са работили 30 години за отстояване на принципите на най-ратифицирания в света документ. България подписва Конвенцията на 1 юни 1990 г. и я ратифицира с решение на VII-то Велико народно събрание от 11 април 1991 г. Почти 30 години идеите на този ключов документ се прилагат и у нас заедно с демократичните промени. Изказвам почит и уважение към всички, чиито усилия в годините са насочени към спазването на правата на децата и осигуряването на благополучието на детето и семейството. Много е направено, но и много предстои. Трябва да превърнем България в още по-добро място за живеене за децата и семействата, а принципите и обещанията чрез действия и още повече работа да станат реалност. За първи път Държавната агенция за закрила на детето инициира създаването на марка и използвам възможността да благодаря на служителите на Агенцията за неуморния труд, който често остава неразбран или невидим за обществото. Пожелавам им да не спират да отстояват принципите на справедливост и етичните норми, както и да работят в полза на децата и техните семейства. Надявам се марката да зарадва филателистите и да събуди интереса на колекционерите. Събирането на марки е като създаването на приятелства и вярвам, че приятелите на марките и на доброто за нашите деца ще оценят не само нейната художествена стойност, а и нейната символика – заедно да помагаме на децата да постигат своите мечти.“, изтъкна в словото си председателят д-р Лилова.

Авторът на марката, художничката Дея Вълчева, чрез своята оригинална творба илюстрира приемствеността между малки и големи в нашето съвремие. Тя пресъздаде символно стълбата на мечтите на децата, и родителите, които ги подкрепят, както е според принципите, залегнали в Конвенцията.

Официални гости на събитието бяха представители на Министерски съвет, Комисията по въпросите на детето, младежта и спорта в 44-то Народно събрание, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Агенцията за социално подпомагане, Столична община, Регионалното управление по образованието София-град, Синдикатът на българските учители и други.

Пощенската марка е с номинална стойност 2,30 лв. и е отпечатана в тираж 5 500 броя. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 1000, град София, след три работни дни, считано от датата на пускане на изданието в употреба.