Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!

ДАЗД ВРЪЧИ ОТЛИЧИТЕЛНИЯ ЗНАК „АЗ ГАРАНТИРАМ ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО“ – 2020 г.

25.03.2021г.

В деня на големия християнския празник Благовещение Държавната агенция за закрила на детето връчи за трети пореден път Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“.

При изключителен интерес до крайния срок за регистрация за отличието бяха подадени 193 номинации от цялата страна за общини, юридически лица, неправителствени организации, граждански организации, доставчици на социални и универсални услуги за деца, детски градини, училища, центрове за специална образователна подкрепа и читалища. Предложените кандидатури са в категориите: Устойчиво развитие; Успешна промяна; Значимо партньорство и Значима иновация.

В обръщението си председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, която е домакин и инициатор на събитието, сподели: „От името на целия екип на Държавната агенция за закрила на детето изразявам признанието ни към постиженията на всички кандидати, които са достойни за уважение, защото са благи, мили и добри хора-професионалисти, отдали себе си на най-святата мисия „Децата“ и са направили щастливо всяко дете до което са се докоснали, правейки го щастливо в различни ситуации.“

Дванадесетте наградени в четирите категории и удостоени със статуетки са: ДГ„ДРУЖБА“ и Ротари клуб – гр. Асеновград, ОУ „Н. Вапцаров“ – гр. Ботевград, Търговската гимназия – гр. Бургас, Център за настаняване от семеен тип – гр. Велико Търново, Община Девня – обл. Варна, ОУ „Пенчо Славейков“ – гр. Димитровград, I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Гоце Делчев, община Панагюрище, X ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Перник, Сдружение „Смело сърце“ – гр. Русе, „Общностен център за деца и семейства – гр. Сливен“ и Областна администрация на гр. Смолян. Тридесет и девет участника са удостоени със специален плакет. Всички те са пример за постигнати резултати в грижата за децата, представят иновация, която допринася за създаване на условия за пълноценно им развитие или добри практики за партньорство между организации и институции.

През 2020 г. екипът на ДАЗД надгради отличителния знак с нови участници в конкурса. Тази година признанието е насочено и към родителите, като пример за обич, всеотдайност и безусловна подкрепа на децата си. Това са майката и бащата на Емилияна Станкова (Ема) от гр. Перник, затова, че Ема се превръща в прекрасно, интелигентно и благородно дете, което въпреки физическите трудности, благодарение на семейството си е изпълнена с позитивизъм и усмивки.

Наградени са и родителите на Йордан Стоянов от гр. Пирдоп за подкрепата и неуморните им грижи в това той да развива таланта си и да печели призови места на престижни математически форуми, както и родителите на Лъчезар Томов от гр. Бургас, които въпреки крехката му възраст откриват и развиват уникалните му заложби, а той се превръща в най-младият златен медалист по математика в света.

„Нека заедно правим повече деца щастливи!“, с тези думи д-р Лилова закри церемонията и благодари на всички участници в нея.