ДАЗД е почетен гост на „З години ПАКТА! Фен среща“

14.07.2018г.

Представители на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), бяха поканени на едно от най-мащабните влогърски събития за годината, третия рожден ден на ПАКТА. Никола Димитров, един от основателите на сдружението, получи поздравителен адрес от д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД. ПАКТА е най-голямото обединение на YouTube-инфлуенсъри в България, в което членуват 22 от най-популярните влогъри и ютюбъри, чиито общ брой абонати надхвърля един милион, а техните видеоклипове имат десетки милиони гледания. Влиянието на новите любимци на децата - Nikicha1, Venata, Hazel, Aethelthryth, Dido-D, ShadowX, Gothika_47 и много други, е огромно, все повече млади хора се забавляват, гледайки ежедневно техни видеа на различни теми – игри, предизвикателства, топ класации и др. На 1. юни ДАЗД организира първото по рода си влогърско събитие „Д@!ЗДр“. Участници от ПАКТА, АЙДЕБГ, Майко Мила! и Слави/TheClashers представиха специални видеоклипове за опасностите, които крие световната мрежа и как децата да могат да се предпазят от тях. Влогърите от ПАКТА подкрепят политиките на ДАЗД за превенция на насилието над деца. Те направиха обща снимка с плакати на безплатната денонощна телефонна линия 116111 за деца в риск и призоваха всяко българче в беда да потърси помощ и подкрепа на горещия телефон.

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.