Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!

ДАЗД и БФС представиха кампанията „Всеки има място в отбора“ в 38 ОУ „Васил Априлов“

09.11.2018г.

Ученици от 38 ОУ „Васил Априлов“ получиха интересен и полезен подарък от председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, г-н Емил Костадинов -  член на Изпълнителния комитет и отговорник за детско-юношеския футбол към Българския футболен съюз (БФС), ген.  Васил Василев – председател на Комисията по етика и феърплей към Съюза и г-жа Янита Димитрова - главен юрисконсулт на централата. Те връчиха на момчетата и момичетата от пети, шести и седми клас тетрадки, посветени на красивата футболна игра, екипността, спортсменството и толерантността, които трябва да има както на училищното игрище, така и на стадиона.

Д-р Лилова призова децата да не използват език на омразата в ежедневието си. „Пожелавам Ви да сте добри в отношенията помежду си, за да побеждавате не само в спорта, да бъдете успешни както в училище, така и в бъдещето си“, заяви председателят на ДАЗД.

Ген. Василев и Емил Костадинов споделиха, че Българският футболен съюз работи за това децата да бъдат възпитани в дух на свобода, равенство и солидарност. „Вярваме в институцията училище, затова сме тук, при вас и при вашите учители. Ние споделяме важността на тези ценности и работим всеотдайно, за да има възможност всяко дете за изява на футболния си талант, независимо от неговите пол, раса, цвят на кожата, език и религия. Стремим се да осигурим закрилата на младите хора от неоправданата агресия по футболните стадиони като въздействаме чрез различни образователни и възпитателни мерки“, допълни г-жа Димитрова.

Ученическите пособия са създадени по инициатива на Българския футболен съюз. Целта на кампанията, която се реализира под мотото „Всеки има място в отбора“, е да осигури възможност за изява на всяко дете и да сбъдне мечтата на тези, които искат да последват примера на българските и световните футболисти. „Да си футболист е мечта, но и отговорност. Трябва да развивате своя спортен хъс, но и да имате уважение към съперника, лоялност към своите и толерантност към другите, а най-важното е да бъдете лидери и екипни играчи едновременно“. Това послание е записано на първата страница на тетрадката, която децата получиха.

Учениците обещаха да спазват принципите и да ги предадат на своите родители и близки, за да може стадионите да се превърнат в подходящо и сигурно място децата да се наслаждават на футболните двубои.

Социалните и образователни програми на Българския футболен съюз, съвместно с държавните институции като ДАЗД и училищата, са насочени към законодателни, административни, социални и образователни мерки за закрила на децата от всички форми на физическо или умствено насилие, посегателство или злоупотреба, липса на грижи или небрежно отношение.

След официалната церемония всички деца получиха автографи на новите си тетрадки и се снимаха за спомен със своите гости.