ДАЗД и едни от най-известните ютюбъри и хипхопъри направиха незабравимо шоу на детския празник

02.06.2018г.

Иновативното събитието „Д@!ЗДр“ премина при неочаквано добър интерес. Над 2000 деца и техните родители отпразнуваха Международния ден на детето на събитие в "Асикс Арена", организиран от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Събитието започна точно в 17:20 часа, като сред официалните гости бяха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел, зам.-министърът на образованието Деница Сачева, зам.-областният управител на София Живка Първанова, столичният зам.-кмет Тодор Чобанов, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, началникът на РУО – София-град д-р, Ваня Кастрева, както и германският евродепутат Юлия Реда. Концертът премина под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов, като беше промотиран и от Съвета на децата - органът, който представлява българските деца при създаване на политиките за тях.

Събитието „Д@!ЗДр“  беше открито от председателя на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова. Тя призова децата да се държат във виртуалната среда така, както се държат в реалната.

"Когато си в мрежата, не прави на другите това, което не искаш да ти правят на теб", заяви д-р Лилова. Еврокомисарят Мария Габриел отбеляза, че интернет и онлайн средата ни носят много позитиви - да комуникираме и да показваме таланта си. Тя посочи обаче, че виртуалната среда има страна, свързана с повече отговорности. Нека всички заедно да направим интернет едно по-безопасно място. Нека запазим това, което никога роботите и машините няма да успеят да променят в нас - нашите емоции, креативност и социални отношения, заяви още Габриел.

Евродепутатката Юлия Реда напомни, че не всичко в интернет е прекрасно и че трябва да научим нашите деца да го използват безопасно: "Безопасният интернет трябва да е свързан с образованието и да могат децата да покажат своята креативност чрез него".

Събитието продължи с участията на Слави “The Clashers”, който в типичния за него стил, бе подготвил топ класация за правила как децата да останат анонимни в интернет. Слави Панайотов е сред най-известните лица в youtube-пространството с повече от четвърт милион последователи. Малко след това Venata и Nikicha1 се качиха на сцената, за да предадат своето горещо послание към феновете си, че агресията в компютърните игри може и да я има, но тя трябва да си остане във виртуалния свят и никога да не се пренася в реалния. Дуетът „Майко Мила!“ имаше неотложен ангажимент във Варна, но тяхното виедопослание бе по майчински топло споделено – репутацията на един човек може да бъде смачкана и от най-безобидна на пръв поглед публикация в интернет. Фишинг измамите и кражбите на профили пък са сред най-често срещаните интернет престъпления и за тях Gothika_47 разказа на феновете си. Евгени Николов, както се казва популярният влогър, сподели тънкости и тайни как може да се избегнат тези проблеми. Преслав Aethelthryth Иванов отправи поучително послание към малчуганите да пишат на кирилица, като по забавен начин представи негативните страни и смешни коментари от интернет пространството, изписани с латински букви. Съветът на децата бе представен от техния председател – Йоана Захариева, съорганизатор на събитието „Д@!ЗДр“, сподели послания, касаещи правата на децата в глобалната мрежа. Типично по влогърски Маги Николова, известна в youtube като Hazel, сподели на феновете си професионални тайни как да бъдат успешни и креативни влогъри. Главен инспектор Михаил Драгоданова от ГДБОП се качи на сцената, за да призове за особено внимание при споделянето на лична информация и снимки, които могат да бъдат интерес на педофили. Той даде ценни съвети на малчуганите в залата как да се предпазят от евентуални посегателства. За финал едни от най-атрактивните любимци на малки и големи, дуетът пред камера и в живота, Християна и Ивайло от Айде Бг, разчувстваха публиката с емоционално видео.

Сцената на концерта беше разтърсена и от пет от най-добрите хип-хоп групи в България - Ex Crew, ShifterZ, VS Dance, Skip a Beat и Еstreia.

 

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=sG-FpwTiP5U