ДАЗД и Съвета на децата инициират създаването на Национален календар на събитията по повод „Седмица на детето“

02.05.2017г.

Съвета на децата заедно с Държавната агенция за закрила на детето инициират създаването на национален календар на събитията по повод „Седмица на детето“. Седмицата ще стартира на 29-ти май и ще приключи на 4-ти юни под надслов „Всеки ден е Ден на детето“. За целта ще бъде направен Национален календар на събитията, които ще се състоят в тази седмица.

По този повод днес бяха разпратени писма до кметовете на всичките 263 общини в България. Идеята е всяка община да предостави информация за планирани инициативи по повод Международния ден на детето и Седмицата на детето, които да станат част от Национален календар.

Целта на Държавната агенция за закрила на детето и Съвета на децата е заедно да предоставим богата палитра от празнични събития във всяко кътче на страната ни, като превърнем детския празник в едно незабравимо преживяване.

Според Офелия Кънева, председател на ДАЗД „Ние имаме дълг да демонстрираме ясно и категорично, че всяко дете в България може да разчита на нашата подкрепа. По този начин ще потвърдим своята ангажираност за разгръщането на политиките за децата към всички деца и утвърждаването на българския модел за детско участие, не само в национален, но и в международен мащаб“.

Идеята за Седмица на детето дойде по предложение на Съвета на децата. Това се случи на първото им заседание за годината и децата предложиха вместо само на 1-ви юни да се отбелязва Деня на детето, да се направи цяла седмица, посветена на детето.

Нека заедно, с обединените усилия на ДАЗД, неправителствените организации, местната власт и бизнеса да направим един специален национален жест за всички деца в страната, като покажем чрез нашите действия, че всяко дете е наш приоритет и заслужава да отпразнува своя ден по най-достойния начин.

[su_carousel source="media: 3006" title="no"]