Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!

ДАЗД НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „ПАЗИ СЕМЕЙСТВОТО СИ НА ПЪТЯ“

20.02.2020г.

На 20 февруари 2020 г. в пространството под площад „Независимост“ (Ларгото), в гр. София председателят на Държавна агенция за закрила на детето Елеонора Лилова и председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“  Малина Крумова откриха изложба на детски плакати от Националния конкурс за плакат „Пази семейството си на пътя“. Той е част от Националната кампания, в която 2019 г. бе определена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението под мотото "Пази семейството си на пътя".

„Тази инициатива има своята практическа стойност – най-добрите творби ще бъдат поставени на таблата на спирките на градския транспорт, на видими места от републиканската пътна мрежа, на рекламни съоръжения в метрото и др.“ сподели председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Освен в основната темата на конкурса за опазване на живота и семействата на пътя,  творците имаха възможност да изразят гледната си точка в подтемте: опасностите от използване на мобилен телефон; важността от поставяне на обезопасителни колани; да пазим мотоциклетиста; толерантност към велосипедистите; да пазим пешеходците; да намалим скоростта и да пазим децата в автомобила, използвайки специализирани детски столчета.

„Най-много от инцидентите с деца на пътя са във възрастовата група между 10 и 17 години. Това е възрастта, на която често те тръгват самостоятелно на училище и предприемат повече индивидуални действия без възрастен до тях“, подчерта Малина Крумова и допълни, че е много важно да се използва всяка възможност да се привлече вниманието на децата и младежите към правилата за безопасност.

Участниците в конкурса представиха оригиналност на идеята и послание, а за журито, начело с големия български художник Иван Яхнаджиев, бе много трудна задача да определи победителите във всяка една от категориите.

„Талантът трябва да се насърчава, а посланията на младите хора в България трябва да са видими за цялото ни общество!. Бих искала да благодаря на всички за участието и вложените труд и творчество. Нека помним, че на пътя животът на всеки е важен и всеки човек е важна част от живота на някой друг.“ заяви още д-р Лилова.

Всички получени плакатни творби са обединени в изложба, която ще може да бъде разгледана от гостите и гражданите на Столицата до края на месеца на територията на Античен културно-комуникационен комплекс Сердика в частта под пл. „Независимост” – пространството под площада пред ЦУМ.

Наградите в конкурса са осигурени от: Office 1 Superstore, Лирекс БГ ООД и Булбера ЕООД.