Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!

ДАЗД НАГРАДИ ПОСЛАНИЦИТЕ НА ДОБРОТО ЗА 2020 ГОДИНА

14.05.2021г.

Държавната агенция за закрила на детето връчи своите ежегодни награди „Посланик на доброто“ за втора поредна година. На официална церемония в гр. София бяха представени отличените 25 личности и истории за добрина и човечност към деца и семейства у нас с кристалната статуетка „Посланик на доброто 2020 г.“ на ДАЗД.

„Ако всички се обединим за доброто на нашите деца, човечността ще заеме основно място сред нас и сърцата ни ще затуптят в един ритъм – ритъмът на доброто. В наградите няма първо, второ или трето място. Има награди за достойни хора с Големи сърца.”, сподели председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Първата специална награда бе за Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп за социалната му роля в името на благополучието на децата и семействата. Той поздрави специално инициатора на събитието – председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, като ѝ благодари за подкрепата, която ДАЗД оказва на децата и родителите и съвместните им дейности.

От своя страна д-р Лилова сподели, че историите и главните герои в тях ни учат да ценим живота, показвайки ни колко е важно да подадем ръка в решаващ за някого момент, без да търсим благодарност или отплата за това.

„За мен лично това е примерът на д.ик.н. Янка Такева, която отдава живота си на най-важните ценности – просвещението и подкрепата на децата, лишени от родителска грижа. Работата, мисията и лидерската роля на г-жа Такева, като председател на Синдиката на Българските учители, я превръщат в инициатор на политики за възпитание в добродетели. Тя активно подкрепя и инициативите на Съвета на децата и с това е още по-ценна за всички ни.“, сподели д-р Лилова.

С кристална статуетка „Посланик на доброто” е награден и екипът на bTV – „Бригада Нов дом“. Медията получи признанието за значима дейност към деца и семейства, изпаднали в материална в нужда. Стотици са променените съдби и ощастливените от тях деца и семейства. Това социално значимо предаване е заразителен уникален пример за сторено добро.

Сред затрогващите истории е и тази на Частно основно училище „Димитър Екимов“, с. Русаля, което предоставя безплатно обучение и пълен пансион на деца от семейства в нужда, опитвайки се да ги измъкне от затрудненията, в които ги е поставил живота и да им даде ново начало.

Друга история, достойна за уважение е и тази на учителка от Основно училище „Димчо Дебелянов”, гр. Ихтиман, която показва за пътят към детското сърце на 5-годишно дете от малцинствен произход, което не говори български език, а това затруднява и предучилищната му подготовка. След дълъг път на несигурност, днес детето се чувства уверено и именно в училище, то успява да изговори първата си думичка на български език и тя е „обичам“.

Вълнуващ е и примера на Кристина Костова. За нея всичко започва „случайно”. В гимназията разбира, че има проблеми с четенето и затова греши неволно, когато пише и чете. По-късно създава първия шрифт на кирилица ADYS, който помага на деца и възрастни с дислексия. В момента шрифта се разпространява безплатно включително и на сайта на ДАЗД.

Сред официалните гости, уважили събитието, бяха представителят на Световната здравна организация доц. Михаил Околийски, изпълнителният директор на АБРО г-жа Анна Танова, изпълнителният директор на НСОРБ г-жа Силвия Георгиева, началникът на РУО София-град д-р Ваня Кастрева, представители на агенции, организации, общественици и др.