ДАЗД ОТБЕЛЯЗА 1 ЮНИ СЪС СТАРТ НА ИНИЦИАТИВАТА „НАЙ-ГОЛЯМОТО ДЕТСКО „БЛАГОДАРЯ“

ДАЗД ОТБЕЛЯЗА 1 ЮНИ СЪС СТАРТ НА ИНИЦИАТИВАТА „НАЙ-ГОЛЯМОТО ДЕТСКО „БЛАГОДАРЯ“

01.06.2020г.

Държавната агенция за закрила на детето за трета поредна година отбеляза Деня на детето с празничен концерт. Този път събитието съчета изпълненията на талантливи деца от цялата страна с началото на инициативата на председателя на ДАЗД „Най-голямото детско „благодаря“. 

Най-много добрини правим за децата си и като родители, и като близки или професионалисти. Ето затова избрахме на този празничен ден да поставим началото на инициативата „Най-голямото детско „благодаря“. Нека заедно покажем, че децата в България уважават и ценят хората до себе си – семейството си и всички тези, които се грижат за тях, които им помагат, които ги обичат и ги карат да се чувстват щастливи.“– сподели председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова.

От 1 юни до края на 2020 година Агенцията ще събира кратки видеа до 20 секунди, които ще се монтират в един видеоклип и ще се подготви кандидатурата на децата от България за рекордите на Гинес. Колкото повече видеа се съберат, толкова по-голям е шансът каузата да спечели. Сумата от наградата ще бъде предоставена за подкрепа на деца без родители и за деца с изявени дарби.

Концертът, подарък от екипа на ДАЗД за всички деца от всяка точка на България, се проведе в 15:00 часа на живо във Фейсбук страницата и YouTube канала на Агенцията.

Водещи на двучасовия видеострийминг бяха председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова, Диян Калайджиев от Благоевград и Ванеса Филипова от Банкя, членове на Съвета на децата и малката Божидара от София.

За поредна година празникът по повод Деня на детето е под патронажа на г-жа Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика.

„Аз зная, че днес се обръщам към бъдещите инженери, лекари, учители, изследователи и творци на България. Също така зная, че за да успеем се изискват много усилия и отговорности от нас възрастните, от вашите родители, но също така и от децата. Скъпи деца, на днешния ден бих искала да ви уверя, че всички, които са отговорни за благополучието на децата у нас работят с професионализъм и ентусиазъм.“ – заяви в поздравителното си слово вицепремиерът г-жа Николова. Тя подчерта, че държавата и обществото трябва да гарантират образованието, здравеопазването, условията за творчество и спорт на децата.

Официалните гости, които поздравиха всички деца на живо по време на видеострийминга бяха г-жа Деница Сачева – министър на труда и социалната политик, г-жа Дияна Ковачева –  Омбудсман на Р България и г-жа Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика. Поздравителен адрес до председателя на Агенцията изпрати и г-жа Мария Габриел, комисар по иновации, научни изследвания, образование, култура и младеж. „Нека заедно насърчаваме таланта и изявите на децата ни, да ги учим да се радват на малките неща, да са смели, справедливи и честни!“ – подчерта г-жа Габриел.

Детското „благодаря“ е кауза, която заслужава да бъде подкрепена. Когато благодарим на познати или непознати, разбираме колко малко му трябва на човек, за да се почувства уважен и ценен. Екипът на ДАЗД вярва, че доброто и благодарността вървят ръка за ръка. Колкото повече благодарност показваме на другите, толкова повече хора ще направят света ни по-добро място за живеене. Нека детското „благодаря“ е вирус, който зарази всички и ни направи още по-добри и човечни!