ДАЗД: От началото 2021 г. до месец октомври 29 деца са загинали при пътно-транспортни произшествия

21.11.2021г.

Държавната Агенция за закрила прие призива на Министерството на вътрешните работи да се присъедини към отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Всяка година, в третата неделя от месец ноември, свеждаме глави в памет на загиналите на пътя и изказваме съпричастност с всички пострадали от катастрофи.

Черната статистика показва, че само за 2020 г. 22 деца са загинали, а 883 са ранени при инциденти на пътя. От началото на 2021 г. до месец октомври пътно-транспортни произшествия са отнели живота на 29 деца, ранени са 836. За 2020 г. По пътищата на страната ни са станали 5710 тежки катастрофи, отнели живота на 463 души и ранили 7121.

Разбирайки сериозността на темата за пътната безопасност, Държавната Агенция за закрила на детето инициира редица събития, чрез които да изостри чувствителността на обществото и децата към толерантността и вниманието на пътя.

Съвместно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ беше организиран Националния конкурс за плакат на тема „Пази семейството си на пътя!“. Чрез картините си самите деца призоваваха да намалим скоростта, да поставяме обезопасителните си колани и да не използваме мобилните си телефони, докато шофираме.

ДАЗД подкрепи и инициативата ROADPOL за намаляване на загиналите при пътнотранспортни произшествия. Посланието тази година беше „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“. За да се включи по-активно в инициативата  ДАЗД засне видео с апел за повече внимание на пътя.

И днес, на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, Държавната агенция за закрила на детето отправя призив към всички: Нека бъдем разумни на пътя! Там са нашите семейства, нашите деца – заедно може да ги предпазим!

Повече информация за Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия може да бъде намерена на официалната интернет страница на МВР: https://www.mvr.bg/opp, както и на официалната страница на Световния ден: https://worlddayofremembrance.org.