ДАЗД се включи в официалното откриване на инициативата „Европейска седмица на спорта“

11.09.2016г.

Офелия Кънева, председател на ДАЗД, Красен Кралев, министър на младежта и спорта, столичния кмет Йорданка Фандъкова и ректора на спортната академия проф. Пенчо Гешев официално дадоха старт на инициативата „Европейска седмица на спорта“ #BeActive. Откриването се състоя в НСА „Васил Левски“, като самата инициатива е на Европейската комисия, а координатор за България е Министерство на младежта и спорта. Основната идея на #BeActive е да популяризира масовия спорт и физическата активност.

"Какво по-хубаво от това всяко дете да има възможност да се докосне до различни видове спорт. Да забрави за компютъра, таблета и телефона и да се отдаде на игри на открито. Да създаде нови приятелства и да научи нови неща “. Това сподели с присъстващите Офелия Кънева, председател на ДАЗД.

„За мен е чест да открия Европейската седмица на спорта. През тази седмица ще забравим за медали, точки и класирания. Най-важно е да развиваме масовия спорт, без него няма да има нито здрава нация, нито успехи в елитния спорт“, каза министър Кралев.

„Смисълът на Европейската столица на спорта, за каквато е избрана София през 2018 г., е да насърчава масовия спорт“, това заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова. Столична община подкрепя провеждането на „Европейската седмица на спорта“ чрез Център за градска мобилност, който осигурява безплатен превоз на ученици, които ще участват в откритите уроци по над 20 вида спорт в НСА „Васил Левски“.

На откриването на „Европейската седмица на спорта“ ученици от спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“ изиграха FlashMove, който днес се изпълнява във всички 31 държави от Стария континент, в които се провежда инициативата #BeActive.

Тити Папазов, Петър Стойчев, Йордан Йовчев, Гошо Гинчев и голфърът Любомир Костов пък бяха част от известните спортисти, които са посланици на инициативата.

Министър Красен Кралев, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, председателят на Конфедерацията по кик-бокс и муай тай Виктор Меламед и председателят на фондация „Етнопалитра“ Пепа Илиева подписаха Меморандум за сътрудничество, част от националната инициатива срещу омразата, ксенофобията и расизма „Спортът за толерантност“. Да се присъединят към меморандума ще бъде предложено на всяка една от общините, в които ще се провеждат събития от „Европейската седмица на спорта“.

В първия ден от „Европейската седмица на спорта“ на територията на НСА започна и футболен турнир, организиран от Форумна футболна лига, а заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков даде старт на официалния мач от детската футболна лига към БФС между ДИТ и БМ Спорт.

[su_slider source="media: 4479,4480,4481,4482,4483,4484,4485,4486,4487,4488,4489,4490,4491,4492,4493,4494,4495,4496,4497,4498,4499,4500"]