ДАЗД ще работи за безопасен интернет сред децата с еврокомисаря Мария Габриел

27.03.2018г.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова се срещна с българския еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Двете ще си сътрудничат за популяризиране на безопасния интернет сред децата, учителите и родителите. Д-р Лилова представи идея за създаване на мобилно приложение с ролеви игри, което по интересен начин да показва какво да правят децата в интернет и какво не. В инициативата се предвижда да се включи Съветът на децата и студенти. Приложението ще бъде безплатно. Децата растат във все по-цифрова среда с устройства и услуги, които им позволяват да играят, да учат, да създават и да си общуват онлайн. Затова искаме да ги въвлечем интерактавно сами да се пазят, каза д-р Лилова.

От своя страна ДАЗД ще съдейства за популяризиране на инициативата #SaferInternet4EU на Европейската комисия и на комисаря Мария Габриел  сред децата и учителите в България. Тя включва и конкурс, в който могат да участват инициативи и проекти, целящи да направят интернет по-безопасен за децата, посочи Мария Габриел. Конкурсът е до края на май. Освен това, европейските учители имат на разположение ресурси и дейности за подпомагане на преподаването по онлайн безопасност и кибер хигиена чрез платформата "Масов отворен онлайн курс за обучение" (MOOC). Повече информация за инициативите #SaferInternet4EU може да се намери в портала на ЕС betterinternetforkids.eu(link is external) .

С началото на българското председателство на Съвета на ЕС у нас стартира и Националната кампания „Няма да ме хакнат“. Инициативата е на Държавната агенция „Електронно управление“, която се провежда под патронажа на българския еврокомисар Мария Габриел. Целта на кампанията е да насочи вниманието върху това колко важно е да имаме навици да се пазим в интернет, допълни Мария Габриел.