Делегатите на международната конференция за правата на детето респектирани от българските говорители

07.04.2016г.

Делегатите на международната конференция за правата на детето, която се проведе в София на 5 и 6 април, са респектирани от нивото и професионализма, демонстриран от българските говорители. Това съобщиха от офиса на Съвета на Европа, който заедно с ДАЗД организира форума за лансиране на новата Стратегия за правата на детето /2016-2021/ на СЕ.

Представителите на българските институции и неправителствените организации бяха сред основните говорители в деветте тематични сесии, на които се дискутираха приоритетите в новата стратегия и действията, които страните – членки на СЕ ще предприемат заедно за изпълнението й.

Модерирането на ключовите пленарни сесии бе поверено на представителите на България. Началникът на кабинета на Президента на РБългария Деяна Костадинова ръководи официалното откриване, а Иванка Шалапатова – изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“ пое отговорността да модерира заключителното пленарно заседание, на което бяха обобщени резултатите от дискусиите. Шалапатова бе сред двигателите при подготовката и провеждането на панела „Стратегии в действие“, в който българският опит бе представен от председателят на ДАЗД Ева Жечева, зам.-министрите на труда и социалната политика Лазар Лазаров и на здравеопазването д-р Адам Персенски, на правосъдието Вергиния Мичева, г-жа Грета Ганчева – директор дирекция в МОН, програмният директор на Национална мрежа за децата Дани Колева.

В сесията за<strong> изслушване на децата в съдебните производства</strong> модератор бе доц.д-р Велина Тодорова от Института за държавата и правото, БАН, чиято кандидатура за представител на България в Комитета по правата на детето на ООН представи по време на конференцията външният министър г-н Даниел Митов. Българският опит и реформата в сферата на детското и младежко правосъдие представи г-жа Вергиния Минчева-Русева, заместник-министър на правосъдието.

Особено впечатляващо бе участието на зам.-председателя на Съвета на децата към ДАЗД Йоана Захариева и Пламен Димов от младежка мрежа „Мегафон“ в<strong> сесията „</strong><strong>Правото на изслушване</strong>: <strong>достигане до нови нива на участие на децата</strong><strong>“</strong>, където модератор на част от дискусиите бе г-жа Петя Димитрова от ДАЗД.

Български участници имаше и в панела за <strong>правата на децата в цифровата среда.</strong> Г-н Любомир Тулев от ГДБОП и г-жа Луиза Шахбазян от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ представиха добри практики за превенция на насилието на деца в Интернет и подчертаха доброто взаимодействие на своите организации с ДАЗД в работата по случаи на нарушени права на децата в глобалната мрежа.

Конференцията „Достигаме висини за правата на детето“ даде начало на третата Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето - Стратегията от София /2016-2021/. Тя бе организирана в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа от СЕ и ДАЗД и се проведе под Патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

[su_slider source="media: 4848,4849,4850,4851"]

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.