Днес е Международния ден срещу тормоза в училище

Днес е Международния ден срещу тормоза в училище

23.02.2022г.

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва Международния ден срещу тормоза в училище, известен като: „Ден на розовата фланелка“. В България за първи път се отбелязва  2012 г.
Инициативата „Ден на розовата фланелка“ започва от две канадски деца през 2007 г. Тогава учениците Дейвид Шепърт и Травис Прайс стават свидетели как по-големи деца тормозят друг ученик, защото носи розова блуза. Дейвид и Травис купуват петдесет розови фланелки, които обличат заедно със съучениците си в знак на подкрепа към тормозеното дете.
За Държавната Агенция за закрила на детето е от първостепенно значение всички децата да се чувстват защитени и подкрепяни и да им бъде осигурена училищна среда, в която да развиват уменията си, да намират приятели и да се радват на детството си.
Децата са най-искрените, истинските и чисти души по Земята. За да останат такива, те трябва да имат осигурена добра, безопасна и сигурна среда, в която да се развиват“, така  член от Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето изразява своето мнение за насилието над и между деца.
„Всеки трябва да даде пример със собственото си поведение. Трябва да се покаже на насилниците, че може и по друг начин. Вярвам, че личния пример е най-добър. И вярвам, че заедно ще изградим един по-добър свят“, убеден е друг член на Съвета.
На нас – възрастните не ни остава друго, освен да се вслушаме в думите на децата и всички заедно да се погрижим да постигнем това, от което те имат нужда – обич, подкрепа и сигурност.