ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ОТБЕЛЯЗА 1-ВИ ЮНИ С ДВЕ ПРАЗНИЧНИ СЪБИТИЯ

01.06.2019г.

По случай първи юни – Международният ден на детето, Държавната агенция за закрила на детето отбеляза най-усмихнатия и жизнерадостен празник, с две успоредни събития – празничен концерт и откриване на изложба, финална част от Националния конкурс за плакат на тема „Щастливи заедно“, в който участват ученици от училищата по изкуствата в страната, и детски футболен турнир на територията на Зимния дворец, също под надслов „Щастливи заедно“.

Концертната програма стартира на 1-ви юни от 10:30 часа на амфитеатралната сцена (клуб „Кабана“), в градинката на Националния дворец на културата (НДК) и е под патронажа на г-жа Марияна Николова – вицепремиер по икономическата и демографската политика.

Официални гости на събитието пред НДК бяха: Марияна Николова – вицепремиер по икономическата и демографската политика, Мария Габриел – комисар по цифрова икономика и цифрово общество, Бисер Петков – министър на труда и социалната политика, Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката, Юрий Щерк – зам.-министър на външните работи, Николай Павлов – зам.-министър на спорта, д-р Ваня Кастрева – началник на РУО София-град, Саня Саранович – зам.-представител на УНИЦЕФ за България, проф. д-р Нели Петрова – ИСДП и др.

В своето слово д-р Лилова изтъкна следното: „Днес честваме 1 юни за 69-та поредна година. В съзнанието на българите и в нашата народопсихология детето винаги е заемало първо място – като най-висшето благо и най-големият дар от Бога. Неслучайно в езика и фолклора ни и до днес са съхранени и се използват най-милите и нежни думи за децата – рожба и чедо. По традиция, българинът винаги се е старал да осигури най-доброто за своето дете – и материално, и духовно; да му даде дом, образование и възпитание в духа на възрожденските ценности“.

Сцената бе изпълнена с яркото присъствие и участие на деца и младежи от столични детски градини и училища. Участници в събитието бяха децата от Детска градина №129 – гр. София, ученици от 74. СУ, 141. ОУ, 51. ОУ, 144. СУ, Първа английска езикова гимназия, Националното училище за танцово изкуство,  танцова формация „Естрея“, Детска мелодия на годината.

Непосредствено преди празничния концерт, председателят на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова, откри изложбата от конкурсната надпревара за плакат, творбите от която са монтирани върху 28 пана, разположени на 14 постамента, в непосредствена близост до амфитеатралната сцена, като същите могат да бъдат разглеждани до 14 юни (жури от известни български художници, в чийто състав присъстват Иван Яхнаджиев и Виолин Неделчев, оцени и отличи творбите на учениците). На празничното събитие отличените ученици бяха наградени лично от официалните гости на детския празник.

Паралелно с концерта пред НДК, на територия на Зимния дворец се проведе и детски футболен турнир, отново под надслов "Щастливи заедно". В спортната надпревара, участват деца в неравностойно положение и такива с изявени спортни дарби.

Зам.-министърът на спорта – Стоян Андонов и ректора на Националната спортна академия –проф. Пенчо Гешев, приветстваха отборите за феърплей и пожелаха на всички участници да продължават да спортуват, и да следват мечтите си.

В церемонията по награждаването, купи и медали за призовите места връчиха вицепремиерът Марияна Николова и Елеонора Лилова – председателят на ДАЗД.

1-во място място извоюваха ФК "Спортист" – Своге, 2-рото място бе за ФК "Конкордия" – София, а 3-ти се класираха ФК "Национал" – София.

Изненада за младите спортисти бе появата на знаковите футболисти Емил Костадинов и Емил Спасов, които връчиха награди в индивидуалните категории за най-добър вратар, най-добър нападател и най-техничен състезател.

От свое име и от името на Държавната агенция за закрила на детето, д-р Елеонора Лилова честити празника на всички участници в турнира – за красиви емоции и висок спортен дух!