ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ПОСТАВИ КАПСУЛА НА ДОБРОТО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

22.11.2019г.

По повод 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) инициира официално поставяне на Капсула на доброто в Народното събрание на Република България. Тържественото събитие се състоя на 22 ноември 2019 година от 10:00 часа в Парламента и е с подкрепата на председателя на 44-то Народно събрание – г-жа Цвета Караянчева, и със съдействието на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 44-то НС.

Инициативата на Държавната агенция е подкрепена също така и от други парламентарни комисии – Комисията по труда, социалната и демографската политика, Комисията по образованието и науката и Комисията по здравеопазването.

На събитието присъстваха също така: Мария Габриел – еврокомисар с ресор и Славчо Атанасов – председател на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта, както и много депутати и общественици.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова, заяви, че децата имат нужда от специална отношение и закрила. Тя призова всички да бъдат заедно за доброто бъдеще на децата. „Много институции днес оставят своите послания за бъдещите деца на 2030 година. Всички тези послания са за всички деца, защото ние не бива да делим децата, а да помагаме на всички тях!“, призова д-р Лилова.

„С поставянето на Капсулата на хилядолетието всички парламентарни групи казваме „да“ на доброто и на бъдещето на нашите деца“, подчерта Цвета Караянчева.

Българският еврокомисар Мария Габриел изтъкна, че богатството на страната ни са децата и техните таланти. В днешно време новите технологии се развиват с бързи скорости, заяви тя.

Габриел иска образование за всяко дете и децата да реализират таланта си тук, в България. "Дерзайте, следвайте мечтите си, показвайте ни талантите си, карайте ни да се гордеем с вас", пожела Габриел. През 2030-та тя иска да види пораснали деца, които са: "Джон Атанасов на 21-ви век и нобелов лауреат".

Капсулата на доброто съхранява в себе си ценни послания от днешните деца и юноши, както и от институции и организации, до идните поколения. В нея свои послания поставиха народни представители, омбудсманът Диана Ковачева, Милена Дамянова, Ваня Кастрева и др. представители на различни държавни институции, призвани да работят за доброто на децата в България.  Тя ще бъде отворена на тържествена церемония през 2030 година.

През месец ноември 2019 година се навършват 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Световната общност, включително и Република България, както и водещи международни институции, отбелязват тази важна годишнина посредством различни мероприятия и инициативи.