Държавната агенция за закрила на детето отбеляза международния ден на хора с увреждания

04.12.2019г.

На 3 декември 2019 г. по повод Международния ден на хората с увреждания, председателят на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова бе гост на изложбата „И ние можем!“. Тя се проведе в институцията на омбудсмана по покана на доц. Диана Ковачева, а организатор е Гражданска формация „Родители в действие“.

Фотосите в експозицията преразказват преживяванията на младежи в техните ежедневни борби за преодоляване на бариери и преследване на мечти. По време на събитието представителите на Агенцията силно се впечатлиха от срещата им с Ема и нейното семейство.

Ема е момиче на 17 години от град Перник. Учи в Природоматематическа гимназия "Христо Смирненски" с профил – програмиране. Въпреки трудностите, поднесени й от живота, тя е успява да е едно прекрасно и благородно момиче, което не спира да мечтае и да се бори. Тя носи в себе си качества, които я правят изключителна. Не мисли за нещата, които не може да прави заради заболяването си, а с воля и постоянство тя и семейството и успешно се справят със всяко предизвикателство и вярват, че няма нищо по-важно и по-скъпо от семейството! Еми вече е и посланик на омбудсмана в защита правата на децата. Прави го, защото иска да даде малко от своята надежда и усмивка на всички деца, които имат нужда от подкрепа. а има и своя мечта – да бъде „бял хакер“! В съзнанието ни хакерите са злонамерени компютърни специалисти, които извършват кибератаки. Но има и „бели хакери“, които също осъществяват виртуални пробиви, но не са злонамерени. Това са хората, които извършват „хакове“ с цел постигане на общото благо. Ема мечтае да бъде бял хакер – дано постигне мечтите си!

Отново по повод  Международния ден на хората с увреждания д-р Елеонора Лилова посети концерт – спектакъла  „Продължаваме заедно“.  Той е под патронажа на заместник-кмета на Столична община г-жа Албена Атанасова и се проведе в залата на  Кино "Люмиер" на Националния дворец на културата, a организатор е направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ съвместно с неправителствени организации и Агенцията на хората с увреждания.

Освен, че подкрепи талантливи изпълнители с увреждания,  концерта  допринесе и за празничното настроение на гражданите на столицата и на потребители от различни социални услуги – за деца и възрастни.