Държавната агенция за закрила на детето организира различни инициативи по повод 1 юни – Международен ден на детето

Държавната агенция за закрила на детето организира различни инициативи по повод 1 юни – Международен ден на детето

01.06.2022г.

„Нека всеки ден да е ден на детето“ под този надслов Държавната агенция за закрила на детето в партньорство със столична община организира грандиозен празник за децата по повод 1 юни. Началото бе дадено с атрактивно шествие на деца по централните улици водено от мажоретният състав и духовият оркестър на Първа английска гимназия. Възпитаниците от хореографските паралелки на 140. СУ "Иван Богоров" и 144 СУ „Народни будители“ дефилираха с красиви народни носии. В дефилето се включиха и второкласниците на 140. СУ. С усмивки и танци децата поискаха с посланията си, които носеха да бъдат обичани, разбирани, възрастните да имат време за тях и да вярват във възможностите им всеки ден.
В шествието се включи председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, министърът на труда и социалната политика г-н Георги Гоьков, заместник-министърът на труда и социалната политика г-н Иван Кръстев, заместник-министърът на младежта, г-жа Диана Иванова, комисар  Владимир Димитров, началник на отдел Киберпрестъпност в ГДБОП, експертите от Комисия за защита на личните данни г-жа Олга Александрова и г-н Любомир Грънчаров и други.
Шествието приключи в парка на НДК, където всички заедно пуснаха в небето сто балона с детски послания. Част от посланията са на Съвета на децата към председателя на ДАЗД, официалните гости също се включиха в надписването на балоните, както и всички деца в парка. „Децата са послания, които изпращаме в бъдещето!“, „Децата виждат магията в света, защото я търсят!“, „Най-лесният начин да създадеш добър човек е да направиш едно дете щастливо. “,Една детска усмивка е една крачка към по-красив свят.“ са само част от красивите думи от и за децата, които полетяха в небето. „Обич, мир, здраве“ пожела председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова с един от нейните балон-послания.
Събитието продължи на сцената на кино „Кабана“ с богата празнична програма, много изненади, подаръци и награди. Талантливите деца от хора на Българското национално радио поздравиха първи всички на празника с „Одата на радостта“.
„Децата са най-ценното нещо в живота, те са по-доброто Аз на възрастните, децата са бъдещето и от всички нас – порасналите деца зависи да са щастливи и защитени, за да развиват уменията и талантите си и да растат уверени и спокойни. Убедена съм, че всеки ден трябва да е ден на детето, защото децата имат нужда всеки ден да са толкова специални, колкото днес, затова мотото на ДАЗД за празника, защото детето трябва да е основна мисия всеки ден“, това каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова при откриването на празника.
За ДАЗД е водещо децата да са защитени навсякъде и да се чувстват в безопасност  затова тази година Агенцията постави отново акцент на празника с темата за безопасността на децата в мрежата. В интересни викторини с въпроси свързани със сърфирането в мрежата децата научиха съвети как да защитят себе си останалите онлайни какво е и как да пазят личните си данни.
Първите награди за правилни отговори връчиха д-р Елеонора Лилова и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Подаръците, осигурени от партньора в събитието, Виваком– лаптопи и смартфони още повече привлече вниманието на децата. Награди връчиха и заместник-министър г-н Иван Кръстев и заместник-министър г-жа Диана Иванова. Във викторините и разговорите с деца се включи комисар Валдимир Димитров, началник Киберпрестъпност при ГДБОП-МВР. Отговорилите правилно деца получиха своите подаръци и от представителя на Виваком Преслава Василева.
Публиката от децата от 20. ОУ "Тодор Минков", 22. СУ „Георги С. Раковски“, 1 СУ „Пенчо П. Славейков“ 51 СУ „Елисавета Багряна“ и 140. СУ "Иван Богоров" с нетърпение очакваха не само игрите с награди, но и всяко едно изпълнение на сцената. За да бъде наистина вълшебен празника талантливите възпитаници на Националното училище за танцово изкуство,  хореографските паралелки на 140. СУ "Иван Богоров" и 144 СУ „Народни будители“, Втора английска гимназия, детска вокална група „Сладки пуканки“, студио за модерен балет „Цветни мечти“ и студио за поп и джаз пеене към Национален дворец на децата, поднесоха на гостите прекрасни изпълнения.
Като изненада за децата в празника се в включи и техния любимец ShadowHex. Те имаха възможност да се снимат с него и от първо лице да научат, че може да си известен в онлайн пространството и без да подлагаш себе си на риск или да упражняваш агресия върху друго дете.
Изобретателните ученици на 1 СУ „Пенчо П. Славейков“   и 51 СУ „Елисавета Багряна“ поднесоха своите детски послания във формата на цветя и слънца от пластмасови бутилки, за да подсетят всички и най-вече възрастните колко е важна темата за околната среда.
Гостите научиха повече и за кампанията на Лев Инс – Пази детето в интернет. Билка, Нестле и Куадрант Бевъриджис зарадваха малучганите с подаръци.
Държавната агенция за закрила на детето организира събития със забавления, подаръци и изненади за децата и в Русе, Плевен, Бургас, Варна, Пловдив и Благоевград, където Емили-Слава Петрова, член на Съвета на децата с подкрепата на  Държавната агенция за закрила на детето и съдействието на община Благоевград участва в организирането и отбелязването на Международния ден на детето.