Държавната агенция за закрила на детето стартира информационни срещи с ученици в страната за Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД

Държавната агенция за закрила на детето стартира информационни срещи с ученици в страната за Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД

27.10.2022г.

 

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова и волейболистите на „Марек Юнион-Ивкони“ заедно с треньора им Найден Найденов разговаряха с ученици от Основно училище "Неофит Рилски" в гр. Дупница за същността, дейността, и функциите на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД.
„Разговорите с Вашите родители, учители, и приятели винаги ще Ви помогнат да решите всеки проблем. Ако има нещо, което Ви притеснява и не намирате начин да разкажете на  близките си, знайте, че на Националната телефонна линия за деца 116 111 има денонощно, седем дни в седмицата, и напълно безплатно кой да Ви изслуша и да Ви подкрепи“, обясни пред петокласниците от Основно училище "Неофит Рилски" д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.
Да подкрепят инициативата на Държавната агенция за закрила на детето в събитието се включиха волейболистите на „Марек Юнион-Ивкони“ и треньорът им Найден Найденов. Те разказаха на децата, че именно споделянето и доверието между всички в отбора е от ключово значение за успехите, които постигат.
„Не се притеснявайте да говорите за всичко с близките си хора, а ако има нещо, което се чудите как да кажете, може винаги да потърсите съвет и на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД“, каза на децата Найден Найденов, треньор на волейболен отбор на „Марек Юнион-Ивкони“.
С много въпроси от децата, както към един от най-успешните български спортни отбори, така и към експертите от ДАЗД протече срещата.
На 29 октомври ще се отбележат 15 години от Решение 2007/689/EC на Европейската комисия, с което препоръчва на държавите-членки да запазят номер 116 111 за националните телефонните линии. От 2009 г. Държавната агенция за закрила на детето изгради и поддържа Национална телефонна линия за деца с храмонизиран номер 116 111. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно, безплатно, 24 часа, 7 дни в седмицата. Във връзка с отбелязването на 29 октомври ДАЗД стартира информационни срещи с ученици в страната за Националната телефонна линия за деца 116 111.