Държавната агенция за закрила на детето се присъединява към Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Държавната агенция за закрила на детето се присъединява към Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

19.11.2022г.

Утре, 20 ноември, отбелязваме Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението, че всяка трета неделя от месец ноември се почита паметта на всички хора, които са загубили живота си, попадайки в пътнотранспортна катастрофа, е взето от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации на 26 октомври 2005 г. Държавната Агенция за закрила прие призива на Министерството на вътрешните работи да се присъедини към отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
20-ти ноември е денят, в който всички ние да се замислим за стотиците пострадали при пътнотранспортни произшествия, сред които и деца. За 2021 г. при 6080 тежки катастрофи са загинали 561 и са ранени 7609 човека. За десетте месеца на тази година при 5491 пътни инциденти загиналите са 419, а ранените – 6995.
Отчитайки сериозността на темата за пътната безопасност, Държавната Агенция за закрила на детето активно участва и инициира редица събития, чрез които да изостри чувствителността на обществото и децата към толерантността и вниманието на пътя.
За преден път Държавната агенция за закрила на детето отправя призив към всички: Нека бъдем разумни, внимателни и толерантни на пътя! Там са нашите деца, нашите любими хора – нека ги предпазим от трагичните последствия на пътнотранспортните  произшествия!
Повече информация за Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия може да бъде намерена на официалната интернет страница на МВР: https://www.mvr.bg/opp, както и на официалната страница на Световния ден: https://worlddayofremembrance.org.