Държавната агенция за закрила на детето се включи в отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата

Държавната агенция за закрила на детето се включи в отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата

29.06.2024г.

Държавната агенция за закрила на детето се включи в отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, който подчертава темата като глобален здравен проблем, съществен елемент на общественото благосъстояние и стремеж към намаляване смъртността и тежките наранявания при пътни инциденти.
По данни на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ през 2023 г. 30 деца са изгубили живота си в следствие на пътнотранспортни произшествия, над 1300 са ранени.
Тази година Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ отбеляза датата с фестивал, който имаше за цел да привлече вниманието върху превенцията и отговорността на всеки участник в движението. Експерти на ДАЗД се включиха в събитието с различни материали,  свързани с пътната безопасност, и отговориха на всички въпроси от страна на участниците в събитието, за правата на децата, включително правото им да са защитени и по време на движение по пътищата.
Програмата за отбелязването на Националния ден на безопасността на движението включваше и демонстрация на спасяване на пострадал вследствие на ПТП. Присъстващите имаха възможност да разгледат и изложба на ретро автомобили, която показа еволюцията на системите за безопасност.
За младежите бяха подготвени и  специални симулатори, на които можеха  да шофират в безопасна среда, или да видят как въздейства алкохола и колко е затруднена координацията след употребата му. По време на събитието бяха обявени победителите в училищния конкурс „Талисман, който ни пази на пътя“, както и победителите в конкурса на Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“.
Във връзка с Националния ден на безопасността на движението Държавната агенция за закрила на детето и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ отново призовават всички водачи, пътници и пешеходци към етичност, уважение, толерантност и спазване на правилата за движение.
ДАЗД и ДАБДП Ви пожелават безопасно пътуване и спокоен летен сезон!
Нека на пътя Животът винаги да е с предимство!