Д-р Елеонора Лилова: Децата са по-доброто наше бъдеще, но им дължим щастливо и спокойно настояще

Д-р Елеонора Лилова: Децата са по-доброто наше бъдеще, но им дължим щастливо и спокойно настояще

03.06.2022г.

„Детските усмивки, спокойното и безгрижното детство и условията за по-добро развитие на децата са нещата, които всички ние – порасналите деца, е нужно да си припомняме всеки ден. Децата ще бъдат по-доброто наше бъдеще, но на всеки от нас е отговорността те да имат сигурно и щастливо настояще. Нека всеки ден да е ден на детето, за да сме една крачка по-близо до един по-добър живот. Децата имат какво да ни кажат. Важно е да намерим правилният начин да ги чуем, за да може заедно да порастваме и да градим едно по-хубаво утре“, каза д-р Елеонора Лилова председател на ДАЗД, в поздравлението си към децата по повод 1 юни. Думите й бяха предадени на децата от експертите, които подготвиха събития за тях в Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе.
При изключителен интерес от страна на децата и родителите преминаха проявите. Експертите на ДАЗД бяха на разположение цял ден и отговаряха на въпроси за правата на децата, дейността на Агенцията и за Националната телефонна линия за деца 116 111. Информационните материали на ДАЗД, свързани с безопасността на децата в мрежата, какъвто е и отново акцента на тазгодишния празни, провокираха много разговори с тях, а децата и възрастните получиха ценни съвети от брошурите и специално подготвените книжки по темата. 
В Бургас представителите на ДАЗД изненадаха децата в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в комплекс „Лазур“. Освен 1 юни в Центъра заедно отпразнуваха и рожден ден на едно от децата. С много радост, усмивки и подаръци премина денят там.
Във Варна експертите на Агенцията за закрила на детето споделиха детският празник с малчуганите, родителите и педагозите от  две варненски детски градини – ДГ №17 „Д-р Петър Берон“ и ДГ №8 „Христо Ботев“. Децата и родителите им получиха информационни материали и имаха възможност да зададат въпроси по темата за правата на децата, които ги интересуват. Раници, шапки, тениски, знаменца, гривни и балони са само част от подаръците, които също получиха децата, те от своя страна подариха на гостите своите щастливи усмивки и ги зарадваха с чудесните си изпълнения.  Държавната агенция за закрила на детето ще се включи с информационни материали и изненади  и  в събота ( 4 юни) на празника на община Варна по случай 1 юни в Морската градина.
По повод деня на детето 1-ви юни Държавната агенция за закрила на детето се включи в организирания от Община Пловдив празник. Представители на ДАЗД запознаха пловдивчани и гостите на града и най-вече децата с адаптираната версия за деца на Конвенцията за правата на детето, безопасността в мрежата и др. Празникът по традиция се отбеляза и с много изненади и игри.
На много въпроси за дейността на Държавната агенция за закрила на детето и най-вече за телефонната линия за деца 116 111 отговориха експертите от териториалната структура на ДАЗД в центъра Русе по време на празника там.  Освен полезна информация за децата и техните близки, ДАЗД осигури подаръци за малчуганите в крайдунавския град, а в центъра на Враца експертите, със съдействието на община Враца, разположиха шатра с материали и подаръци за децата. Деца доброволци от Преходно жилище и Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания – Враца, презентираха дейността на Агенцията и Националната телефонна линия за деца 116 111. Събитието протече при огромен интерес и от страна на децата, и на възрастните.
Емили-Слава Петрова, член на Съвета на децата с подкрепата на  Държавната агенция за закрила на детето и съдействието на община Благоевград, заедно със своите съученици, организира работилнички, в които децата имаха музикални уроци и се учеха да свирят, да пеят, да танцуват и в обособени лаборатории правеха различни химични опити, изработваха цветя от цветна хартия. Научените песни бяха представени от децата пред техните родители на „Сцена на таланта“. С подкрепата Държавната агенция за закрила най-активните малчугани спечелиха и атрактивни подаръци.