Д-р Елеонора Лилова и Петър Хубчев наградиха победителите във футболния турнир на ДАЗД за Празника на детето

01.06.2018г.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова и треньорът на националния отбор по футбол г-н Петър Хубчев връчиха медалите на победителите във футболния турнир, организиран от ДАЗД по повод 1. юни - Празника на детето. Момчетата от футболен клуб „Национал“ спечелиха оспорваното дерби, което се проведе на стадион „Академик 4-ти километър“. Престижното второ място зае отборът на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Асен Златаров“, гр. Враца. А футболистите на ФК „Конкордия“ са на трето място. В спортното състезание участваха общо шест отбора от столични училища и от социални услуги за деца, лишени от родителски грижи. Д-р Лилова поздрави децата за празника и им пожела да постигат мечтите си. Партньори на ДАЗД в провеждането на футболния турнир са Министерството на младежта и спорта и Българският футболен съюз. Събитието е част от мероприятията, с които Държавната агенция отбелязва Празника на детето.

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.