Д-р Елеонора Лилова награди част от отличените в конкурса на Държавната агенция за закрила на детето „Аз гарантирам щастливо детство“

Д-р Елеонора Лилова награди част от отличените в конкурса на Държавната агенция за закрила на детето „Аз гарантирам щастливо детство“

15.12.2021г.

Дванадесет от наградените с Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“ на Държавната агенция за закрила на детето получиха призовете си от д-р Елеонора Лилова.
За Държавната агенция за закрила на детето е изключително важно да се показва и поощрява добрия пример в грижата за най-ценното – за децата ни. Тази година номинациите в четирите категориите: „Устойчиво развитие“, „Успешна промяна“, „Значимо партньорство“ и „Значима иновация“ бяха над двеста. Журито беше изключително затруднено да избере призьорите, защото всички заслужават награда, подчерта председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.
„Да работиш с деца, да спечелиш тяхното доверие, да помагаш за развитието им в среда, която им създава спокойствие и увереност, е нещо, което заслужава дълбоко уважение и признателност. Затова още веднъж искам да благодаря на всички номинирани за тазгодишния Отличителен знак „ Аз гарантирам щастливо детство“. За мен като председател на Държавната агенция за закрила на детето е истинско удоволствие, когато чета за постиженията на Вас и Вашите възпитаници, когато виждам как не пестите нито сили, нито сърце в работата си“, допълни д-р Лилова.
Първи Отличителен знак получиха победителите в категория „Значима иновация“ – Център за специална образователна подкрепа – Велинград. Високата оценка им се дава  за провежданата политика, насочена към образованието, възпитанието, личностното развитие и социализация на ученици със специални образователни потребности и множество увреждания. Също така успешно оказват подкрепа и провеждат обучения за семействата на децата.
„Изключително сме благодарни на Държавната агенция за закрила на детето и лично на д-р Елеонора Лилова, че не остава безразлична към работата ни, че оценява и подкрепя труда ни. За всички нас най-голямата награда е щастието на децата и заедно ще се стремим към това“, каза директорът на ЦСОП – Велинград Елена Канлиева.
Наградата за второ място в категорията „Устойчиво развитие“ вече е при отличените с нея – Национална асоциация на ресурсните учители. Призът получи лично г-жа Калина Вълова. При много оспорвана конкуренция, те са сред тазгодишните призьори, заради пълноценната им работата по интеграция, приобщаване и образование на деца с различни възможности и потребности в общообразователната среда.
Секретарят на община Чавдар Павлина Павлова и директора на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Чавдар Мария Дърчева получиха наградата, която се присъжда на училището за второто място в категория „Значима иновация“. То е оборудвано със съвременна материално-техническа база. Кабинетите по различните предмети непрекъснато се подобряват и осъвременяват.
Директорът на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – област Ловеч Моника Дончева получи Отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство“ за второто място, което РЦПППО, заслужи в категория „Значимо партньорство“. Те реализират своята дейност чрез екип квалифицирани специалисти в областта на специалната педагогика и психология. Провеждат мероприятия за насърчаване на четенето, стимулиране на въображението и изграждане на личностни качества. Привлечени са както родители, така и учители и цели групи от детски градини и класове от училища от областта. С течение на всички дейности се постига толерантно отношение към различните възможности на всяко дете.
„Всичко, което правим е в името на доброто за децата. Работим с удоволствие, защото знаем, че всяко дете заслужава своя шанс за развитие. Но е много мотивиращо, когато някой забележи, че с много желание и неуморен труд, се постигат резултати. Затова благодарим на Държавната агенция за закрила на децата, че ни мотивира още повече с високата оценка, която ни дава“, каза г-жа Моника Дончева.

Директорът на Възпитателно училище – интернат „Христо Ботев“, село Подем инж. Нина Атанасова получи наградата, която ръководеното от нея учебно заведение спечели за трето място в категория „Значима иновация“. Те са въвели иновативен подход „Менторска подкрепа”. В менторския екип намират място: художник, музикант, хореограф, психолог, социален работник, мениджър, IТ-специалист и др.
„Нашата работа е 24 часа седем дни от седмицата, но това няма значение, когато знаем, че нашите възпитаници имат нужда от протегната ръка, за да повярват в добрата си промяна. Но винаги е хубаво, когато си оценен високо. Наградата от Държавната агенция за закрила на детето значи много за нас“, заяви г-жа Нина Атанасова.
Д-р Елеонора Лилова връчи лично и плакети на три столични училища. 143 Основно Училище ”Георги Бенковски” е отличено в категория „Устойчиво развитие“ за прилагане на иновативно обучение, работа на децата с 3D принтер. Учебното заведение е с обновена сграда. Колективът на училището и неговите възпитаници целогодишно взимат участие и инициират различни проекти.
Един от плакетите в категория „Значимо партньорство“ е за 1СУ „Пенчо П. Славейков“. Учебното заведение участва активно в програмата за училища посланици на Европейския парламент. Продължава сътрудничеството си с Бюрото на Европейския Парламент в България.
Отличие в категория „Значима иновация“ получи 43 ОУ „Христо Смирненски“. Учебното заведение подготвя нови и интегрирани учебни предмети в областта на глобалното, гражданското, здравното и интеркултурното образование, програмирането, населението и околната среда. Училището е със статут на Общинско иновативно училище  за учебната 2021/2022 година.
Директорът на Национално училище за танцово изкуство – София Бойко Неделчев получи наградата за първото място на учебното заведение в категория „Значимо партньорство“. Възпитаници на НУТИ взимат участие в ежегодни събития, кампании и инициативи, които организира ДАЗД, посветени на правата на децата. Благодарение на това партньорство се популяризира таланта на българските деца в танцовото изкуство.
Изпълнителният директор на Reach for Change България Димитър Димитров взе наградата за трето място в категория „Успешна промяна“, която беше спечелена от Фондация „Промяната“, която осъществява успешна промяна в живота на децата и младежите в България като открива и развива социални предприемачи, които решават техните проблеми.
Единствената детска градина, която тази година сред много силна конкуренция, успя да се класира сред трите големи победители в категориите на Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство е ДГ 10 „Светлина“ от Стара Загора. Директорът на детското заведение Йоанна Димитрова получи лично наградата за трето място в категория „Устойчиво развитие“. Високата оценка се дава за нетрадиционната форма за допълнителна работа с децата. От 2013 г. детска градина „Светлина“ дава възможност за допълнителна работа на деца с прабългарска школа за оцеляване Бага-тур.
Д-р Елеонора Лилова връчи лично и още един плакет в категория „Устойчиво развитие“ на Фондация „Агапедия“ за работата им с деца и младежи в неравностойно положение за подобряване на тяхната социализация, комуникация и качество на живот. В условията на пандемичната обстановка през последните години за децата са осигурени технически средства - стабилна интернет връзка, лаптопи и мобилни смартфони за безпроблемно провеждане на онлайн обучението им.