Д-Р ЛИЛОВА БЕ ДОМАКИН НА СЪБИТИЕ ПО СЛУЧАЙ „ВАСИЛИЦА“

14.01.2019г.

На 14.01.19 г. по случай празника Василица (Ромската Нова Година) в Държавната агенция за закрила на детето гостуваха ученици от Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Търнене. Събитието се състоя от 11:00 часа в Зала 5 на МТСП. Децата бяха придружавани от своите учители, както и от представители на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Последва богата и разнообразна културна програма, посветена на празника „Василица“. Председателят д-р Елеонора Лилова и служителите на ДАЗД станаха свидетели на една своеобразна амалгама от християнски и самобитни ромски обреди и обичаи. С усмивки на лица децата поздравиха домакините с много песни и традиционни танцови изпълнения. В края на програмата, по стар обичай, дойде ред и на сурвакането.

Председателят на ДАЗД връчи на всички участници книжки с Конвенцията за правата на детето, във връзка с 30-та годишнина от подписването ѝ, както и удобни ученически раници с логото на Агенцията.

На нарочна среща д-р Лилова прие директора на училището г-жа Поля Блажева, учителя по БЕЛ г-жа Мария Лозанова и техническия сътрудник на „Амалипе“ г-н Ташко Кирилов. Бяха обсъдени обществени и училищни въпроси, като обхвата на учениците в училище, стимулирането на медиацията, в контекста на съвременния облик на българския учител, споделянето на добри практики и предприемането на интеркултурни срещи между училищата с разнороден етнически състав.