Д-Р ЛИЛОВА БЕ ОФИЦИАЛЕН ГОСТ НА АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ ЗА МЛАДЕЖИ В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ ПО ПОКАНА НА ПРЕЗИДЕНТА

30.05.2019г.

На 30.05.2019 година, председателят на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова, бе официален гост на тържествено събитие, организирано от президентството на Република България. Абитуриенти в неравностойно положение празнуваха своята незабравима вечер, в компанията на политици, общественици и хора на изкуството.

Абитуриентският бал събра над 100 младежи от 59 специализирани институции за деца и юноши в цялата страна. Събитието е част от благотворителната инициатива „Подкрепи една мечта“.

Румен Радев изрази своята признателност към възпитателите от специализираните институции за деца, към представителите на държавните институции, които са партньори на Администрацията на президента в работата с младежите и към дарителите, за тяхната социална отговорност при набирането на финансовите средства. Той пожела на младите хора да бъдат отговорни, да имат желанието да си поставят цели и да ги отстояват.

 

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.