Д-р Лилова и д-р Муита гостуваха на децата от Центъра за настаняване от семеен тип в гр. Разлог

30.07.2018г.

Добре дошли в нашия дом“ – с тези думи осемте момчета и момичета от Центъра за настаняване от семеен тип в гр. Разлог посрещнаха д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето, и д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България. Децата разказаха, че чувстват къщата като свой дом и обичат да посрещат гости. Те с голяма радост и гордост показваха своите стаи, рисунките и традиционни разложки ястия, които сами бяха приготвили.

Момчетата и момичетата споделиха, че имат много приятели. През ваканцията заедно прекарват по-голямата част от времето си в библиотеката и в музея, а след седмица ще бъдат на почивка в планината.

Д-р  Лилова и д-р Муита бяха впечатлени от създадената семейна атмосфера в Центъра. „Усмивките и щастието в детските очи са доказателство за добрите грижи, които се полагат за децата тук. Нашите усилия са насочени към осигуряване именно на такава семейна грижа и  гарантиране на правата на всички деца в страната“, подчерта председателят на ДАЗД.

Представителят на УНИЦЕФ също заяви, че осигуряването на благоденствието на децата в България е първостепенна задача на ръководената от нея организация. „Заедно с Държавната агенция за закрила на детето и останалите отговорни  институции и организации се радваме да научим от децата и персонала за предизвикателствата, които срещате в ежедневието си, и ще работим за подобряването на  услугите и условията, в които живеят децата в България“,  допълни д-р Муита.

Гостите получиха ръчно изработени подаръци от децата от Центъра в гр. Разлог, а председателят на ДАЗД подари на всяко от тях ранички и Конвенцията на ООН за правата на детето.

По-късно през деня д-р Лилова и д-р Муита приготвиха баница и традиционни български ястия в Къща „Дешка“ в с. Горно Драглище. След това кметът на с. Добърско разведе гостите в архитектурния комплекс в селото.