Д-Р ЛИЛОВА ПОДКРЕПИ ДЕЦА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

06.03.2019г.

Държавната агенция за закрила на детето, заедно с Комисията по въпросите на децата към Народното събрание на Република България, е партньор в организирането на благотворителна изложба на територията на НС. Инициативата е на ръководството и учениците на Националната професионална гимназия по текстил и моден дизайн в гр. София, в подкрепа на каузата „Деца помагат на деца“.

В благородното начинание се включи и художникът и учител Виолин Неделчев, който предостави за делото свои авторски произведения. Изложбата обещава де се превърне и в своеобразен осмомартенски базар на картини и красиви копринени шалове, изрисувани от учениците.

В своето слово пред деца, политици и гости д-р Лилова подчерта силата на благородната и човеколюбива кауза на учениците от Националната професионална гимназия. Тя изрази готовността Държавната агенция да се включва и помага във всяко едно хуманно и достойно начинание на децата.

Освен председателят на ДАЗД на събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Комисията по въпросите на децата младежта и спорта Славчо Атанасов, председателят на Съюза на българските учители д-р на икономическите науки Янка Такева, директорът на гимназията Даниела Шошова, много депутати, учители и ученици.

Всички събрани средства са в подкрепа на каузата „Деца помагат на деца“ и ще бъдат дарени в помощ на деца и юноши, лишени от родителска грижа.

 

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.