Д-Р ЛИЛОВА ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ГЕРОИТЕ-МЕДИЦИ ОТ ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА

28.02.2019г.

Днес, 28.02.2019 година от 11:00 часа, председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова и главният секретар на Агенцията д-р Теодора Иванова поднесоха цветя пред Докторския паметник в столицата, издигнат в знак на почит към героите-медици (лекари – професори, доценти, асистенти, ординатори от руски университетски клиники, фелдшери, медицински сестри, санитари, български доброволци), трагично загинали в Руско-турската Освободителна война. Поклонението бе осъществено по покана на Българския червен кръст и е в чест на навечерието на 141-та годишнина от Освобождението на България.

На церемонията присъстваха представители на Българската и Руската православни църкви, които отслужиха панахида-заупокой, след което бяха отдадени и военни почести от гвардейска част. На събитието присъстваха още държавни ръководители, посланици, дипломати, политици, офицери, сержанти и войници, представителният духов оркестър на Националната гвардейска част, общественици и граждани.

Поклон пред героичния подвиг на всички медици, участвали в събитията с неподправени човещина и жертвоготовност!

 

Като всяко дете по света, ти имаш права и те са гарантирани от държавата, в която живееш.

Въвличане на деца в политическа дейност е законово нарушение.

Реализирани инициативи, програми и проекти в защита на децата на България

 

Конвенцията за правата на детето на ООН е най-ратифицираният акт в целия свят. Тя поставя стандарти за образование, медицинска грижа, социални услуги и задължава държавите членки да защитят специалните права на децата, така че да могат децата да постигнат своя потенциал в един по-сигурен и мирен свят.

 

В рамките на своите правомощия председателят на ДАЗД организира проверки относно спазване на правата на детето и критериите и стандартите за социални услуги за деца, определени с Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.